Hoeveel ondernemers deugen?

Bart LodewyckxHet is nog wat vroeg, maar als u al op zoek bent naar een leuk vakantieboek, dan heb ik alvast een vrijblijvende tip voor u: ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Alleen al de intrigerende titel nodigt uit tot lezen. In dit boek schetst de schrijver ‘een geschiedenis van de mens’ met als geruststellende conclusie dat de meeste mensen best wel aardig en te vertrouwen zijn. Alleen krijgt de minderheid die dat niet is buitenproportioneel veel aandacht.

Dat blijkt ook weer in deze crisis. Een handvol feestvierders en BBQ’ers haalden meer aandacht dan de ruim 11 miljoen andere landgenoten die wel braaf in hun kot zaten. En een moeder die recent de toegang tot een winkel werd geweigerd met haar 2 kinderen, deed haast vergeten dat het shoppen voor honderdduizenden wel vlekkeloos verliep. Wat slecht gaat, krijgt onze belangstelling. Zo ook afgelopen vrijdag, toen een krant kopte dat sommige ondernemers wel zeer creatief omspringen met steunmaatregelen.

Ook wij ontvingen al voorbeelden van misbruik en waren daarover verontwaardigd. Navraag bij VLAIO leert ons echter dat 15% van de dossiers al bij aanvraag werd uitgefilterd omdat ze niet in aanmerking kwamen, wat nog niet betekent dat er sprake is van misbruik. Maar veel belangrijker: er zijn al heel wat controles uitgevoerd en daaruit blijkt dat het percentage misbruik slechts 1% bedraagt. Vlamingen kunnen zeer creatief zijn en we willen zelfs aannemen dat het werkelijke percentage nog wat hoger ligt. Maar het blijft hoe dan ook de minderheid.

Moeten we het misbruik dan maar negeren of doodzwijgen? Nee, integendeel. Dit is een ongeziene crisis. Vele ondernemers zijn een marathon aan het lopen en hebben meer dan ooit behoefte aan steun. Dat sommigen langs het parcours dan onterecht drinkbussen en proviand ritselen, mogen we niet aanvaarden. Maar laten we ze niet meer aandacht geven dan diegenen die de marathon zelf moeten lopen. Want dat blijft wel de overgrote meerderheid. ‘De meeste ondernemers deugen’ had dus ook de krantenkop kunnen zijn.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg
reageer