Kantelpunt

Ik beken: voor de eerste keer in deze crisis had ik het de voorbije weken ook knap lastig. Veertien maanden quasi constant werken zonder veel perspectief deed ook de grafiek van mijn humeur stevig kelderen. Dagelijkse noodkreten van ondernemers, met daarbovenop waarschuwingen voor een vierde golf en alarmsignalen uit ziekenhuizen: een mens zou voor minder gaan wanhopen. Toch is er hoop. 

Het volstaat om even naar de cijfers te kijken. Waar de snelheid van de vaccinatiecampagne de voorbije weken veel weg had van een schildpad met artrose, begint die nu eindelijk stevig op snelheid te komen. Momenteel worden er 350.000 vaccins per week geprikt. Vanaf mei worden dat er 450.000 en in juni moet de campagne pieken naar meer dan 800.000 prikken per week. Vlaanderen staat daarmee binnen de EU in de top 5 van het aantal eerste vaccinaties.

Tegen Pinksteren, of ten laatste eind mei, wil men alle 65-plussers en mensen met een onderliggende aandoening een eerste keer geprikt hebben. Vanuit de campagne in Israël en Groot-Brittannië weten we intussen dat dat het kantelpunt zal zijn, waarna de druk op de ziekenhuizen aanzienlijk zal dalen. Dat kantelmoment komt er ook bij ons en moet het signaal zijn om, mits handhaving van een aantal regels, het normale economische en maatschappelijke leven te hernemen. Er is dus perspectief. 

Daarom was het ook zeer teleurstellend en frustrerend dat dit concreet perspectief afgelopen week niet werd gegeven. Niet in het minst voor de ‘vergeten sectoren’ die zelfs niet bij naam werden vernoemd. UNIZO eist dat perspectief tegen 11 mei. Want naast een vaccin tegen covid hebben we ook dringend een vaccin nodig tegen pessimisme. Dat vaccin heet perspectief.

Ps: Intussen blijven wij volop maatregelen eisen om ondernemers te ondersteunen. Speciaal voor u hebben we intussen ook een tool ontwikkeld die aangeeft voor welke maatregelen u als ondernemer in aanmerking komt.

Naar de tool

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder
UNIZO Limburg

reageer