Karine Valy wint 11e UNIZO LIVIA-Award

UNIZO Limburg reikte op vrijdag 29 mei haar 11de LIVIA-Award uit. Deze prijs, die is uitgegroeid tot een begeerde onderscheiding onder vrouwelijke zelfstandige ondernemers, geeft al 11 jaar lang een stimulans aan het vrouwelijk ondernemerschap in Limburg. Dit jaar gaat de begeerde prijs naar Karine Valy van La Bottega. De laureaat haalde het van de andere genomineerden Katleen Bogaerts van expertisecentrum Tumi Therapeutics in Heusden-Zolder en Lisianne Monnissen van kledingwinkel TARATATA in Maasmechelen.

Karine Valy wint UNIZO LIVIA-Award 

“De UNIZO LIVIA-Award is 11 jaar geleden in het leven geroepen als stimulans voor het vrouwelijk ondernemerschap in Limburg. De award bekroont een vrouwelijke ondernemer die andere vrouwen kan inspireren en motiveren”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO Limburg. En het gaat goed met het vrouwelijk ondernemerschap in onze provincie. Het aantal vrouwelijke ondernemers is op 10 jaar tijd met 20 procent gestegen. In totaal zijn vandaag meer dan 27.000 vrouwen actief als zelfstandig ondernemer in de provincie Limburg.

La Bottega uitgebouwd van winkel tot conceptstore
Karine Valy startte in 1991 met haar zaak. Sindsdien is La Bottega alleen maar gegroeid. De winkel is onlangs verbouwd van 800m² naar een ware concept-store van 2.000m².  Zo zet Karine Valy La Bottega, ook nationaal op de kaart als ‘fashion statement’. Samen met haar personeel, waarvan er 30 full-time in dienst zijn en 13 part-time, streeft Karine Valy naar zowel interne als externe klantvriendelijkheid. Valy heeft ook een bijzondere aandacht voor het personeelsbeleid. Na de verbouwing van de winkel heeft ieder personeelslid intern opnieuw gesolliciteerd voor een functie waar hij of zij zich het best in zag ontwikkelen. De winkeluitbreiding van La Bottega zorgde voor een aantal extra voordelen. Niet alleen staat La Bottega nu bekend als schoenwinkel, sinds kort is het assortiment uitgebreid met een groot aanbod aan dameskleding, handtassen en producten zoals zonnebrillen en gadgets. Karine Valy maakt van winkelen in La Bottega een ware belevenis.
 
Genomineerden
Hoewel Karine Valy de uiteindelijke winnares is van deze Award, zijn de andere genomineerden ook sterke voorbeelden van vrouwelijk ondernemerschap. Zo is Katleen Bogaerts van Tumi Therapeutics in Heusden-Zolder doctor in de psychologie binnen het expertisedomein van medisch onverklaarde klachten en functionele syndromen. Ze volgde tevens de postgraduaatopleiding van de Gedragstherapie en de mindfulnesstraining voor professionele hulpverleners. Tumi Therapeutics is een centrum voor behandeling van hyperventilatie, stressgerelateerde aandoeningen en medisch onverklaarbare lichamelijke klachten. Het unieke is de nauwe samenwerking met de Onderzoeksgroep voor Gezondheidspsychologie van de K.U.Leuven. 

De laatste genomineerde is Lisianne Monnissen, sinds 1999 actief met de kledingwinkel TARATATA. Deze is voornamelijk gespecialiseerd in communiekleding. Samen met haar 4 voltijdse werknemers en 3 interimkrachten van verschillende nationaliteiten streven ze elke dag naar een optimale bediening van de klanten. Ze combineert dit sterk ondernemerschap met de job als mama. Naast haar job als zaakvoerder is Lisianne ook ontwerpster voor het gamma ‘Uniek in Benelux’ waardoor er klanten van ver buiten Maasmechelen afzakken naar TARATATA. 
 
40 straffe dossiers
De 3 genomineerden voor deze UNIZO LIVIA-Award werden gekozen uit 40 dossiers. Deze kandidaturen werden via diverse kanalen aangebracht of door de vrouwelijke ondernemers zelf ingediend. Uit die 40 dossiers koos een jury de 3 genomineerden. De 3 geselecteerde dossiers werden beoordeeld op volgende elementen: dagelijkse leiding, creativiteit, bedrijfsactiviteit (traditionele of innovatieve activiteit), tewerkstelling, personeelscompetentie en diversiteitsbeleid, financiële situatie, communicatie, klantgerichtheid, innoverende acties, efficiënt energiegebruik en milieubeleid. Ook het ‘kunnen uitdragen van de voorbeeldfunctie van een sterke zelfstandige ondernemende vrouw’ is een cruciale factor.