KIM VAESSEN WINT 12e UNIZO LIVIA AWARD

KIM VAESSEN WINT 12e UNIZO LIVIA AWARD
Ruth Janssens wint UNIZO Vrouwelijk Talent 2016

kimvaessenKim Vaessen, die aan het hoofd van de onderneming Climatrix in Dilsen-Stokkem staat, heeft de UNIZO LIVIA Award 2016 gewonnen. Dat heeft ondernemersorganisatie UNIZO Limburg bekendgemaakt tijdens de awarduitreiking op C-Mine in Genk, die UNIZO samen met de stad Genk organiseert. Deze award bekroont een vrouwelijk zelfstandig ondernemer die andere vrouwelijke ondernemers inspireert. Kim Vaessen volgt Karine Valy van La Bottega uit Hasselt op. Voor het eerst ging er ook een prijs naar het UNIZO Vrouwelijk Talent. Die prijs mocht Ruth Janssens van Small Teaser in ontvangst nemen.

De 12de LIVIA Award gaat naar Kim Vaessen van Climatrix. De laureaat haalde het van de andere genomineerden: de zussen Sigrid en Kristien Werck van Clavis uitgeverij in Hasselt en Veronique Volders van De Roos Interieur uit Genk.

“De UNIZO LIVIA Award is 12 jaar geleden in het leven geroepen als stimulans voor het vrouwelijk ondernemerschap in Limburg. De award bekroont een vrouwelijke ondernemer die andere vrouwen kan inspireren en motiveren”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO Limburg. En het gaat goed met het vrouwelijk ondernemerschap in onze provincie. Uit de meest recente cijfers van ondernemersorganisatie UNIZO Limburg (1 januari 2015) blijkt dat het aantal vrouwelijke zelfstandige ondernemers op een jaar tijd met 1,8 procent is gegroeid tot 27.059. In vergelijking met 10 jaar geleden is er een forse stijging van 23,7%.

Climatrix groeit jaarlijks met 16%
Climatrix, gelegen op het industrieterrein in Lanklaar bij Dilsen-Stokkem, is op 5 jaar tijd uitgegroeid tot een specialist in vloerverwarming, klimaatwanden en klimaatplafonds. De onderneming is ontstaan uit de schoot van Rofix, gespecialiseerd in innovatieve bevestigingen voor radiatoren.

“Op 5 jaar tijd is Climatrix gegroeid tot een kmo met 10 werknemers en noteren we jaarlijks een gemiddelde omzetgroei van 16%”, zegt Kim Vaessen. “Het winnen van de UNIZO LIVIA Award is een bekroning voor het harde werk van de afgelopen 5 jaar. Uiteraard heb ik dat niet alleen gedaan, maar dankzij een ijzerstek team dat dag in dag uit op een innovatieve en flexibele wijze er tegen aan gaat”, zegt Kim Vaessen.

Innovatie hoog in het vaandel
Volgens de jury van de UNIZO LIVIA Award blonk Kim Vaessen en Climatrix uit op vlak van innovatie en duurzaamheid. “We hebben erg veel aandacht voor het vernieuwen van onze producten en proberen ook samenwerkingen met andere producenten en partners op poten te zetten. Daardoor slagen we er bijvoorbeeld systeem te ontwikkelen dat kan koelen en verwarmen via het plafond”, legt Kim Vaessen uit.

30 straffe dossiers
De 3 genomineerden voor deze UNIZO LIVIA Award werden gekozen uit 30 dossiers. Deze kandidaturen werden via diverse kanalen aangebracht of door de vrouwelijke ondernemers zelf ingediend. Uit die 30 dossiers koos een jury 3 genomineerden (Kim Vaessen, Veronique Volders, Sigrid en Kristien Werck). De 3 geselecteerde dossiers werden beoordeeld op volgende elementen: dagelijkse leiding, creativiteit, bedrijfsactiviteit (traditionele of innovatieve activiteit), tewerkstelling, personeelscompetentie en diversiteitsbeleid, financiële situatie, communicatie, klantgerichtheid, innoverende acties, efficiënt energiegebruik en milieubeleid. Ook het ‘kunnen uitdragen van de voorbeeldfunctie van een sterke zelfstandige ondernemende vrouw’ is een cruciale factor.

1e Award UNIZO Vrouwelijk Talent gaat naar Small Teaser
Voor het eerste is ook een Vrouwelijk Talent in de kijker geplaatst. Uit de honderden starters die het afgelopen jaar over de vloer kwamen bij de Startersservice van UNIZO Limburg werd de meest beloftevolle vrouwelijke ondernemer gekozen. “Daarbij is rekening gehouden met de ambitie, de innovativiteit en vooral het groeipotentieel in binnen- en buitenland”, zegt Lodewyckx.
Small Teaser van Ruth Janssens is een publicatieplatform dat personen en organisaties de mogelijkheid biedt om een eigen digitaal magazine op te richten. Dat gebeurt bovendien met een speciaal advertentiemodel. “Wie een artikel of foto toevoegt, kan beloond worden met een deel van de reclame-inkomsten, op basis van de populariteit van het artikel”; zegt Ruth Janssens.

Ruth Janssens is erg verheugd met haar award. “Vrouwen zijn nog steeds zeldzaam in de start-up wereld. Ik hoop met deze erkenning andere vrouwelijke ondernemers te kunnen inspireren om ervoor te gaan. Ondernemer zijn en je passie volgen is een mooie combinatie”, besluit Ruth Janssens.