Limburgse ondernemers opnieuw op koers dankzij OndernemersHorizon

UNIZO-Limburg heeft met het project OndernemersHorizon het afgelopen jaar een 40-tal ondernemers in onze provincie  met begeleiding op maat geholpen om hun onderneming opnieuw op het juiste spoor te krijgen. “Een crisis of groeiproblemen kunnen het een bedrijf knap lastig maken. Het komt erop aan om de knipperlichten die dan af gaan snel te herkennen. Op die manier kan je als ondernemer dan ook snel bijsturen”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO-Limburg.

“En dat is wat we met OndernemersHorizon het afgelopen jaar hebben gedaan. Ondernemers een check-up van hun bedrijf aanbieden en bijsturen waar nodig”. Met OndernemersHorizon, een project met de steun van het Agentschap Ondernemen, biedt UNIZO-Limburg ondernemers een helikopterzicht. Op die manier krijgen ze een betrouwbaar zicht op de werkelijke toestand van hun bedrijf. Een 40-tal Limburgse bedrijven kreeg begeleiding op maat en meer dan 120 ondernemers zijn verder geholpen met algemene informatie en extra tips.

Begeleiding op maat

Jean Lathouwers heeft met zijn bedrijf "KMO continu" als businessconsultant heel wat Limburgse dossiers begeleid en ziet één problematiek vaak terugkeren. “Liquiditeitsproblemen gecombineerd met een ‘neen’ van de bank, zijn meestal de aanleiding om de stap naar OndernemersHorizon te zetten”, zegt Lathouwers. “Bovendien zijn de ondernemers vaak onvoldoende op de hoogte van de echte cijfers van hun bedrijf. Ze zijn gefocust bezig met hun specialiteit, de core-business van het bedrijf, maar verliezen de financiële zijde van de onderneming een beetje uit het oog”, aldus Lathouwers.

“Tijdens de scan van de onderneming proberen we te achterhalen of het probleem van te weinig liquide middelen een structureel probleem is of enkel het gevolg van het niet voldoende opvolgen van hun administratie/boekhouding. Door het uitzetten van een kasplanning over de 5 volgende weken krijgen we snel zicht op de situatie en leren we de bedrijfsleider omgaan met openstaande klanten- en leveranciersrekeningen.”

Limburgse ondernemers getuigen
Tom Smets - Smevan Horeca uit Sint-Truiden

“OndernemersHorizon heeft me als ondernemer de ogen doen openen. We zaten als bedrijf in slechte papieren, met een serieuze put. Die financiële put is nu een kleine greppel geworden. We staan een stuk verder, maar we zijn er nog niet helemaal”, zegt Tom Smets van Smevan Horeca in Sint-Truiden. “Tijdens de begeleiding hebben we vooral gefocust op kostprijsberekening. Dat heeft ons enorm vooruit geholpen. Het gaat om vaak simpele dingen die veel geld kosten. Welke kosten zijn onnodig?  We maakten bijvoorbeeld veel te grote hoeveelheden, waardoor er veel etenswaren in de vuilnisbak belandden. En ook op elektriciteit hebben we al enorm kunnen besparen”, klinkt het bij Tom Smets.

Kris Walpot – Waltech uit Voeren

“Bij Waltech ging het te snel. Ik ben in 2012 opgestart met mijn bedrijf gespecialiseerd in installatie en onderhoud van tankinstallaties en werkplaatsinrichtingen. De onderneming groeide erg snel. Daardoor ontstonden er liquiditeitsproblemen en had ik het moeilijk om mijn leveranciers te betalen. De groei van de onderneming in het buitenland versterkte dat probleem nog eens. Ondanks een sterke groei kan dit het begin van het einde betekenen. Maar dankzij de begeleiding binnen OndernemersHorizon gaat het opnieuw de juiste richting uit. We hebben een duidelijke strategie en visie uitgewerkt. Ik weet nu waar ik naar toe wil met mijn onderneming. Zo hebben we bijvoorbeeld beslist om het bedrijf om te vormen tot een bvba. Langs de andere kant hebben we ons ook gefocust op de administratie van onze organisatie”, zegt Kris Walpot.

Faillissementen voorkomen

Elk faillissement is er  één teveel. In heel 2014 telde Limburg 790 faillissementen, waarmee een verlies van 1.777 jobs gemoeid was. Voor de eerste 5 maanden van dit jaar staat de teller al op 381 gefailleerde bedrijven. Tegenover die faillissementen staan nog altijd 7 keer meer starters in onze provincie, maar het ondersteunen van bestaande ondernemingen – en dus faillissementspreventie – blijft een belangrijk aandachtspunt. OndernemersHorizon past perfect in dat plaatje van faillissementspreventie.

“UNIZO-Limburg is er niet alleen voor kandidaat-starters, maar ondernemers bijstaan in elke levensfase, in goede en kwade dagen”, aldus Bart Lodewyckx. Meer informatie over het project is te vinden op www.ondernemershorizon.be.

Vragen? Dan kan je terecht bij persverantwoordelijke van UNIZO-Limburg Sergio Destino
 M 0473/49 08 32 - E-mail: sergio.destino@unizo.be

Meer over: Faillissement, Onderneming in moeilijkheden