Marion Van Zon wint 13e UNIZO LIVIA-AWARD

Marion Van Zon, die aan het hoofd staat van de horeca-onderneming Van Zon, heeft de UNIZO LIVIA Award 2017 gewonnen. Dat heeft ondernemersorganisatie UNIZO Limburg bekendgemaakt tijdens de award uitreiking op C-Mine in Genk, die UNIZO samen met de stad Genk organiseert. Deze award bekroont een vrouwelijk zelfstandig ondernemer die andere vrouwelijke ondernemers inspireert. Marion Van Zon volgt Kim Vaessen van het bedrijf Climatrix uit Dilsen-Stokkem op.
 
De 13de UNIZO LIVIA-Award gaat naar Marion Van Zon. De laureaat haalde het van de andere genomineerden: Ingrid Parthoens van Transport Meers en Isabelle Vermeire van Vecarro.
“De UNIZO LIVIA Award is 13 jaar geleden in het leven geroepen als stimulans voor het vrouwelijk ondernemerschap in Limburg. De award bekroont een vrouwelijke ondernemer die andere vrouwen kan inspireren en motiveren”, zeggen Jacqueline Mahieux, voorzitter van UNIZO Vrouwelijke Ondernemers in Limburg en Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

En het gaat goed met het vrouwelijk ondernemerschap in onze provincie. Uit de meest recente cijfers van ondernemersorganisatie UNIZO Limburg blijkt dat Limburg eind 2015 28.052 vrouwelijke zelfstandige ondernemers telde. Dat is een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder. “Als we het over een langere periode bekijken zijn de groeicijfers nog opmerkelijker”, zegt Jacqueline Mahieux. “De afgelopen 5 jaar (2010 – 2015) is het aantal vrouwelijke ondernemers met 2.740 gestegen, oftewel een stijging van 9,9%. In vergelijking met 10 jaar geleden tekenen we een stijging op van 25,5%. En op 15 jaar tijd spreken we zelfs van een stijging van meer dan 60%”, aldus Jacqueline Mahieux.

"Bewijs dat we goed bezig zijn"
Marion Van Zon is 20 jaar actief in het familiebedrijf Van Zon met hoofdzetel in Hamont-Achel. Als toeleverancier voor de horeca is Van Zon actief in 3 provincies: Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Van Zon telt 200 personeelsleden. Door de opening van een nieuwe vestiging in Beerse en de vernieuwing van de vestiging in Beringen kende Van Zon een omzetstijging van ongeveer 20% in vergelijking met 3 jaar geleden.
“Het winnen van de UNIZO LIVIA-Award is voor mij het bewijs dat we met ons team goed bezig zijn. Maar het betekent vooral een stimulans om in de toekomst nog beter en scherper uit de hoek te komen”, zegt Marion Van Zon.

HR-beleid en innovatie geven doorslag
Volgens de jury blonk Van Zon vooral uit op vlak van algemeen ondernemerschap, HR-beleid en innovatie. “De grootste innovatie is ons digitaal verhaal en het stockbeheer met voice picking aangekoppeld. Hierdoor is er in de voorraad een verwaarloosbare foutmarge van 0.2%. De klanten kunnen op ieder moment van de dag de voorraad raadplegen. Het belangrijkste is dat de klanten door deze ontwikkeling een enorm vertrouwen hebben in wat Van Zon bij hun aflevert omdat het afgeleverde goed bijna altijd correct is met het bestelde goed. Van Zon heeft ook een eigen IT-afdeling, daardoor proberen we alles intern te ontwikkelen”, aldus Marion Van Zon.

30 straffe dossiers
De 3 genomineerden voor deze UNIZO LIVIA Award werden gekozen uit een 30-tal dossiers. Deze kandidaturen werden via diverse kanalen aangebracht of door de vrouwelijke ondernemers zelf ingediend. Uit die 30 dossiers koos een jury 3 genomineerden (Marion Van Zon, Ingrid Parthoens en Isabelle Vermeire). De 3 geselecteerde dossiers werden beoordeeld op volgende elementen: dagelijkse leiding, creativiteit, bedrijfsactiviteit (traditionele of innovatieve activiteit), tewerkstelling, personeelscompetentie en diversiteitsbeleid, financiële situatie, communicatie, klantgerichtheid, innoverende acties, efficiënt energiegebruik en milieubeleid. Ook het ‘kunnen uitdragen van de voorbeeldfunctie van een sterke zelfstandige ondernemende vrouw’ is een cruciale factor.