Michiel Kempen (UHasselt) Limburgse student-ondernemer van het jaar

Michiel Kempen, zaakvoerder van Smoothy, werd zopas door ondernemersorganisatie UNIZO Limburg verkozen tot student-ondernemer van het jaar van de provincie Limburg. Hij wist de Limburgse jury te overtuigen met het feit dat hij als student-ondernemer erin slaagt om zaken te doen met de overheid. Michiel Kempen studeert Informatica aan de UHasselt. In de nationale wedstrijd moest Michiel het afleggen tegen Marie Van den Broeck, zaakvoerster van My Add On, die met de nationale titel aan de haal ging.

Met de verkiezing van de student-ondernemer wil de UNIZO-stichting Onderwijs & Ondernemen een podiumplaats bieden aan inspirerende studenten die ondernemen een hippe aanblik geven, die de brug slaan tussen onderwijs en ondernemen en die andere studenten over de streep kunnen trekken om het er ook op te wagen. "Deze wedstrijd is voor UNIZO overigens maar één middel om ondernemen voor studenten (en hun ouders) aantrekkelijker te maken. Zo stond UNIZO dankzij stevig lobbywerk mee aan de wieg van het nieuwe, gunstige statuut voor student-ondernemers", zegt Bart Lodewycx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. Dankzij het nieuwe sociaal statuut voor student-ondernemers, dat op 1 januari dit jaar van kracht werd, kunnen  jongeren die hun studies combineren met ondernemen nog steeds fiscaal ten laste blijven van hun ouders. Jongeren die hun inkomsten beperken tot 6.505,33 euro moeten bovendien geen bijdragen betalen. De student-ondernemer die deze grens overschrijdt en toch bijdragen betaalt bouwt meteen sociale rechten op als ondernemer.

Smoothy zorgt voor betere communicatie tussen brandweer en burgers
Smoothy, het bedrijf van de Limburgse student-ondernemer van het jaar, heeft een systeem ontwikkeld dat de communicatie tussen de brandweer en burgers stroomlijnt. “Via een website informeren we op een toegankelijke manier de burgers. Daarnaast ontlasten we de noodcentrale door het melden van minder dringende incidenten via een e-loket op de website te laten verlopen. Op deze manier blijft de noodcentrale beschikbaar voor levensbedreigende interventies”, zegt Michiel Kempen.
“Het is uiteraard heel fijn om als winnaar uit de bus te komen, maar dit is zelfs niet de essentie. De deelname aan de wedstrijd heeft mij er toe aangezet om heel intensief bezig te zijn met mijn onderneming. Je wordt gedwongen om alles tegen het licht te houden: prijssetting, klanten, marketing, het financiële plaatje, … De feedback die je tijdens dit traject krijgt is heel waardevol voor de verdere uitbouw van mijn onderneming”, zegt Michiel Kempen.

Els huysman, PXL-UHasselt StudentStartUP: "UHasselt is enorm fier op student-ondernemers zoals Michiel Kempen. Zij inspireren met hun verhaal andere studenten die plannen hebben om een eigen zaak te starten. We kijken al uit naar de volgende stappen die Michiel zal zetten, want wedstrijden als deze vormen het ideale biotoop voor onze jongeren om hun ondernemende vaardigheden verder te ontwikkelen. We bieden hem daarbij graag verdere ondersteuning aan via onze dienst PXL-UHasselt StudentStartUP, waar hij tot dusver al intensief gebruik van gemaakt heeft. Deze onderscheiding is dan ook een mooi bewijs dat de UHasselt een steentje kan bijdragen om de ondernemende attitude en soft-skills bij studenten en alumni te versterken."

Meer details over Michiel Kempen vind je op michielkempen.com. -,www.studentondernemervanhetjaar.be