Mondkapjes over de haag

Bent u ze ook zo beu, die mondkapjes? Het beu zijn op zich is onvoldoende argument om ze over de haag te gooien. Maar een vaccinatiegraad van 90% bij de volwassen bevolking is dat wel. Het wordt daarom hoog tijd om verschillende, nog bestaande, covidmaatregelen af te schaffen. Het schrappen van de mondmaskerplicht op de werkvloer, in winkels en toonzalen is daarbij een evidente maatregel die we ook meteen doorgetrokken willen zien naar de niet-medische contactberoepen, zoals kapperszaken, beauty salons... en andere ondernemingen, waaronder bijvoorbeeld bowlingzalen en fitnesszaken. 

UNIZO bepleit niet alleen de afschaffing van de mondmaskerplicht. Ook de 1,5m-afstandsregel kan volgens UNIZO op de schop, evenals de regel om afspraken bij niet-medische contactberoepen zo kort mogelijk te houden en tussen elke afspraak 10 minuten verluchtingstijd in te plannen. Dat zijn allemaal beperkingen die verdedigbaar waren in de prevaccinatietijd. Maar nu we allemaal de kans hebben gekregen om ons te laten vaccineren en een overgrote meerderheid daar ook gebruik van heeft gemaakt, wordt het tijd om daar een punt achter te zetten en terug te keren naar de normale situatie. 

Bij de aanvang van de coronacrisis werden ze afgeraden omdat er te weinig voorradig waren. Wij krijgen stilaan het gevoel dat we ze nu moeten blijven dragen, omdat er nog teveel liggen.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer