Ons Gedacht: Geen verplicht thuiswerk

Daar gaan we weer. De coronacijfers stijgen fors en de druk op de ziekenhuizen neemt opnieuw toe. Al dagen rollen sommige politici en experten over elkaar met de vraag voor forse maatregelen. 1001 meningen, niet zelden compleet tegenstrijdig. Van politici zijn we dat gewoon. Van experten aanvaarden wij dat minder. Laat één zaak duidelijk zijn: maatregelen zijn nodig en wij willen daar ook aan meewerken. Maar UNIZO wil dat ondernemingen maximaal gevrijwaard worden en verder kunnen blijven werken.
 
Vorige week deed UNIZO samen met de collega-werkgeversorganisaties nog de aanbeveling om maximaal te telewerken. Vandaag wil de politiek telewerk verplichten (vier dagen op vijf). Dat is voor ons een brug te ver. Veel ondernemingen kunnen hun medewerkers zonder probleem covid safe laten werken door de bestaande regels toe te passen: afstand bewaren, gebruik van mondmaskers, handhygiëne.
 
Wie geïnvesteerd heeft in ventilatie (nog altijd zwaar onderschat) en CO2-meters, mag al zeker niet gestraft worden met een ‘one size fits it all’-maatregel. Eerder dan forse maatregelen hebben we nood aan slimme maatregelen die consequent worden toegepast en volgehouden. Dat laatste is cruciaal want wie durft nog te zeggen dat dit de laatste golf is? Er is al weken sprake van de zogenaamde 2G-strategie (Geprikt en Genezen). Maar wat momenteel overheerst is een 3G-gevoel: Geprikt, Genezen en… Gefrustreerd. Hoog tijd om daar komaf mee te maken.
 
Ps: Vrijdag is het Dag van de Ondernemer. Een dag waarop we vanuit UNIZO ondernemers bedanken om elke dag opnieuw ‘goe zot’ te zijn van ondernemen. Dit jaar zal dit zonder Feest zijn. Maar we gaan er in deze symbolische week maximaal voor strijden dat onze economie gevrijwaard blijft en u kan blijven ondernemen. Dat is het mooiste cadeau dat we u vrijdag kunnen geven.

Bart Lodewyckx, Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer