Ons gedacht - Gigantentaks

De kans dat u het Engelse dorpje Crickhowell kent, is bijzonder klein. Maar misschien herinnert u zich wel de straffe stunt waarmee dit plaatsje in Wales 5 jaar geleden wereldnieuws werd. Een groep lokale ondernemers had er namelijk het ‘rebelse’ plan opgevat om hun winsten via een fiscale constructie naar een belastingparadijs te versluizen. Niet omdat ze geen belastingen wilden betalen. Wel omdat ze het beu waren om als lokale spelers een veelvoud aan taksen te moeten betalen in vergelijking met multinationals als Amazon, Facebook, Starbucks e.a. 
 
Ieder zijn eerlijk deel, was hun insteek. Welk zinnig argument is er immers te bedenken om Starbucks meer belastingvoordeel te laten genieten dan de lokale koffieshop om de hoek? Dat is concurrentievervalsing en zorgt voor een ongelijk speelveld. 
 
Ook UNIZO stelde deze fiscale onrechtvaardigheid meermaals aan de kaak, goed wetende dat enkel een internationale aanpak zou helpen. Een klein land als België zou zichzelf buitenspel zetten door alleen de fiscale strijd aan te gaan met internationale giganten. Een begin van aanpak is er nu, want vorige week besliste de G7, het clubje van grootste westerse industrielanden, dat ze een minimumbelasting van 15% willen invoeren voor multinationals. Wij hebben die alvast omgedoopt tot de ‘gigantentaks’*. 
 
Verschillende experten spreken intussen van een ‘gamechanger’.  Wij spreken liever van een ‘eerste en positieve stap’ in de juiste richting, maar delen nog niet in de euforie. Want de concrete maatregel moet nog verder worden uitgewerkt en een minimumtaks met maximumuitzonderingen behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Maar er is meer. Laten we eerlijk zijn: een minimumtaks van 15%, daar kan u als lokale ondernemer alleen maar van dromen. Mocht dat hier morgen voor iedereen de norm worden, dan zijn we geen belastingparadijs maar fiscaal gezien wel dicht bij het ondernemersparadijs. 

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer
 
*Geïnspireerd door Geert Noels die een bijzonder interessant boek schreef over ‘Gigantisme’.