Ons gedacht: kauwgomballenautomaat

Herinnert u zich enkele jaren geleden nog de ophef rond het pensioen van 2 vriendinnen uit Henegouwen? De ene, Virginie, had 40 jaar gewerkt, waarvan het grootste deel als zelfstandige. De andere, Caroline, was 33 jaar werkloos en had amper 6 jaar gewerkt. Het shockerende was dat Caroline meer pensioen kreeg dan Virginie. Het illustreerde eens te meer dat ons pensioensysteem aan hervorming toe is. 

Iedereen, in eender welk statuut (werknemer, zelfstandige of ambtenaar) moet daarbij dezelfde rechten opbouwen bij een gelijk loon. Zoals u wellicht weet, realiseerde UNIZO al een belangrijke stap vooruit: zelfstandigen bouwen sinds kort hetzelfde pensioenrecht op als werknemers, voor hetzelfde loon. Maar er zijn nog tal van andere uitdagingen: het corrigeren van de vaak zeer hoge ambtenarenpensioenen (gemiddeld 2.600 euro netto/maand), het terugdringen van vervroegd uit de arbeidsmarkt treden en - last but not least – het verzekeren van de betaalbaarheid van de pensioenen.

Begin deze maand dropte onze Minister van Pensioenen haar nieuwe plannen in de pers. En wat blijkt op basis van de eerste info? Buiten enkele losse ideeën komt er op geen van vorige grote uitdagingen een antwoord. De financiering blijkt bovendien een lachertje. 

Het plan mag, wat ons betreft, terug naar af om plaats te maken voor een échte hervorming. Eén die betaalbaar is en vertrekt vanuit een eenvoudig principe: je pensioen is afhankelijk van je gewerkte jaren en bijdragen. Want voor sommigen lijkt onze sociale zekerheid nog steeds een ouderwetse kauwgomballenautomaat. Zo eentje waaraan je naar hartenlust kan draaien tot er iets uitkomt, maar dan zonder er een cent in te (willen) steken.

 
Bart Lodewyckx, Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer