Opinie: (S)Limburgers

Uit recent onderzoek blijkt dat de Vlaamse zelfstandige tot de meest hardwerkende in Europa behoort. Daar kunnen we enerzijds fier op zijn. Maar wat doe je dan in de overtreffende trap? Nog meer en harder werken? Neen, wel slimmer werken. En meer mensen ‘slimmer’ opleiden. Dat is ook de reden waarom de Universiteit Hasselt met een nieuw ambitieus plan komt: het 10-10-10-plan. Op 10 jaar 10 nieuwe richtingen lanceren en 10.000 nieuwe studenten aantrekken. Zo wil de UHasselt de participatiegraad aan universitair onderwijs in onze provincie gevoelig laten stijgen. Want we lopen nog achter (bij gebrek aan richtingen). 

Meer eigen richtingen zorgen er ook voor dat de braindrain (kennisvlucht) stopt en dat meer slimme Limburgers in eigen streek blijven werken. Tegelijkertijd is het een middel om meer jongeren met allochtone achtergrond te laten verder studeren (31% van de 18-jarigen is van allochtone afkomst, slechts 5% haalt een universitair diploma). Hoog tijd dus om ambitie te tonen en voor Limburg de middelen te eisen die ons toekomen. 

Dit geldt overigens niet alleen voor de UHasselt maar ook voor de hogescholen PXL, UCCL en opleidingscentra als Syntra Limburg en VDAB. Wie een slimme regio wil zijn, moet slimme mensen opleiden en ze proberen ‘slim’ hier te houden. De Limburgse werkgeversorganisaties en vakbonden hebben alvast hun handtekening onder het ‘slimme’ 10-10-10 plan gezet. En nu gaan we voor de handtekening(en) in Brussel. Noem het gerust ‘Operatie (S)Limburg’.

PS.:  Naast ‘slimme’ mensen hebben we in de toekomst ook meer dan ooit ‘handige’ mensen nodig. Daarover de komende weken meer.