Opinie - Sterkere elastiek

Gisteren, maandag 9 september, was een bijzondere dag. Het was namelijk de UNIZO Dag van het (On)Gelijk Pensioen voor Zelfstandigen. Vanaf gisteren betaalt u voor de rest van het jaar nog wel pensioenbijdrage, maar bouwt u geen pensioenrechten meer op. Hoe dat komt? Door een historische berekeningswijze waarbij slechts 69% van uw inkomen in aanmerking komt voor uw pensioen. Terwijl u wel op uw hele inkomen bijdrage betaalt. 

En dat vinden wij onrechtvaardig en onaanvaardbaar. Het goede nieuws is dat wij het voorbije jaar, via onze acties, al een verbetering hebben kunnen afdwingen, want vorig jaar viel die dag nog op 30 augustus (toen werd nog 66% van uw inkomen in rekening genomen). Toch is er nog een lange weg te gaan. Want het gemiddeld wettelijk pensioen van een zelfstandige bedraagt in ons land 911 euro, t.a.v. 1.267 euro voor werknemers en 2.600 euro voor ambtenaren. Je zou kunnen stellen dat je maar uit het systeem kan halen wat je er zelf toe hebt bijgedragen. Dat klopt. Maar slechts ten dele. Want zelfstandigen steken er meer in dan ze eruit halen. Vorig jaar boekten zelfstandigen een overschot van 300 miljoen euro op hun sociaal statuut. 

Maar er is meer: ondernemers zijn mensen die risico nemen en op het einde van de maand zelf voor hun eigen centen zorgen. En voor die van hun personeel. Ondernemen is daarom ook ‘durven springen’.  Of zoals we hier al eerder stelden: het is alsof je bij het bungeespringen diegene die de diepste en grootste sprong waagt, de slechtste elastiek meegeeft.  Als u een betere en sterkere wil, dan moet u er zelf voor zorgen. Welnu, wij vinden dat wie risico neemt een sterkere elastiek verdient. Want het zijn de ondernemers die als werkgever, als belastingbetaler, als consument, enz. – zorgen voor welvaart en dus ook voor de elastiek van vele anderen.