OPINIE: Vroege Sinterklaas

Gisteren tekende vrouwenorganisatie Femma een CAO om haar medewerkers voltijds 30 uren per week te laten werken. Door te experimenteren met de kortere werkweek hopen zij bij te dragen tot een beter evenwicht tussen en werk en privé en het maatschappelijk debat daarover te voeden. Niets op tegen, zeggen we dan. Want in een veranderende arbeidsmarkt moeten we ook onze bestaande denkwijzen en modellen durven in vraag stellen.

Dat men echter hoopt dat een 30-urenweek mogelijk is met behoud van loon is complete waanzin. Zo stijgt de loonkost met maar liefst 27%. Terwijl we al recordhouder zijn qua arbeidslasten. De ‘believers’ verwijzen daarbij graag naar gelijkaardige experimenten in Scandinavië. Laat dit nu net een regio zijn waar wij vanuit UNIZO met veel belangstelling naar kijken en soms zelfs ook wat jaloers op zijn. Want ze lopen vaak voorop. Welnu, daar heeft men dit experiment inderdaad al eerder gedaan (belangrijk detail: in een overheidsbedrijf).

Resultaat: het experiment op zich was positief. De medewerkers presteerden beter en de kwaliteit ging erop vooruit. Enig minpunt: de arbeidskost nam stevig toe omdat men extra voltijdse equivalenten moest aannemen. Laat dat nu net de achilleshiel zijn: de kostprijs. Wij geloven daarom eerder in experimenteren met een daling van de loonlast i.p.v. een verdere stijging. Positieve effecten gegarandeerd. (Niet in het minst voor de medewerkers, maar ook voor de ondernemers). Wat het voorliggende experiment heeft veel weg van geloven in Sinterklaas. En die komt precies elk jaar vroeger ...

Bart Lodewyckx - reageer