Oproep aan steden en gemeenten: 'Bewijs met crisisaanpak en herstelplan de slagkracht van uw lokaal bestuur'

In het kader van de rigoureuze maatregelen tegen het coronavirus, legde UNIZO Limburg in de voorbije week een reeks acties voor aan lokale besturen om de lokale economie door de crisis te helpen en nadien een kickstart te bezorgen. Heel wat Limburgse steden en gemeenten gingen er alvast mee aan de slag. "Met een daadkrachtig optreden in een crisis als deze kunnen steden en gemeenten bij uitstek bewijzen dat hun lokaal bestuur het verschil kan maken. Blijf niet bij de pakken zitten, handel nu en denk al na over de toekomst", is alvast de oproep van Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg. Terzelfdertijd klaagt hij het stilleggen van openbare werken aan.

Financiële steun 

Enkele Limburgse steden en gemeenten kondigden al aan om hun lokale ondernemersbelastingen op te schorten. "Dat is een directe en heel doeltreffende maatregel, die de ondernemers de nodige ademruimte bezorgt”, aldus Bart Lodewyckx. “We rekenen er wel op dat dit niet tot een handvol gemeenten beperkt blijft. Elke gemeente – hoe klein of groot ook – kan hier initiatieven in nemen om de ondernemers op hun grondgebied door deze crisis te helpen.”

Niet alleen UNIZO pleit daar trouwens voor: ook de Vlaamse Regering riep de lokale besturen al op om hun reglementen te herzien zodat de ondernemers op hun grondgebied geen belastingen of retributies moeten betalen op activiteiten of situaties waarop zij door de crisis financieel al zwaar inleveren. “Het gaat om terrasbelastingen, promotaksen, taksen op reclamedrukwerk, toeristenbelastingen, kermisbelastingen, marktstandrechten, … die rechtstreeks op de initieel getroffen groep van handel en horeca betrekking hebben, maar ook op algemene bedrijfsbelastingen voor alle ondernemingen.”

Uiteraard is de eerste prioriteit nu het gericht adviseren van ondernemers en burgers over de geldende maatregelen en is er nog tijd om beslissingen over de inning van lokale belastingen te nemen. Maar des te sneller een gemeente een signaal hierover geeft, des te meer lokale ondernemers zich gesteund voelen. Een snelle screening van de websites van onze Limburgse steden en gemeenten leert ons het volgende. Sint-Truiden besliste alvast als eerste om op dit moment geen enkele lokale belasting te innen tot na de coronacrisis. Ook Maaseik int voorlopig geen terrasbelasting bij de horeca-ondernemers.
Verder biedt Maaseik gratis parkeren aan in de ondergrondse parkeergarages en ook in Genk kunnen klanten in de binnenstad op bepaalde plaatsen gratis en onbeperkt parkeren in de tijd.

Praktijkvoorbeelden

“We roepen nogmaals de steden en gemeenten op om zo snel mogelijk financiële ademruimte te geven aan getroffen ondernemers door in de berekening van de lokale belastingen rekening te houden met deze situatie en om minstens de inning ervan uit te stellen tot later op het jaar”, is de boodschap van Bart Lodewyckx. “We zien ook steden en gemeenten die nog verder durven gaan. Zo voorziet Bree een fonds van 70.000 euro ter ondersteuning van de horeca. Hasselt kondigde bij de start van de coronamaatregelen al voor 600.000 euro aan ondersteuningsmaatregelen aan. De gemeente Heers voorziet dan weer een financiële ondersteuning van 300 euro voor elk café, restaurant en feestzaal in de gemeente.”
Met het oog op advies en informatie voor ondernemers en burgers over de coronamaatregelen, ontwierpen verschillende lokale besturen al snel zelf affiches voor hun handelaars met hygiënemaatregelen om een gecontroleerde toegang tot hun zaak mogelijk te maken: Halen, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Oudsbergen, Peer en Sint-Truiden waren daarbij de voortrekkers in onze provincie. 

"Daarnaast riepen we steden en gemeenten op om te stimuleren wat wél nog kan, ook al wijzigen de regels en interpretaties quasi dagelijks. We zien ook dat lokale besturen ingaan op de vraag om creatieve initiatieven van ondernemers te promoten. En we zijn blij met de overzichten op gemeentelijke websites van alle lokale webshops, mogelijkheden voor take-away, …”, aldus Bart Lodewyckx. 

“Zonder volledig te kunnen zijn, zien we bijvoorbeeld goede initiatieven in onder meer Beringen, Bilzen, Diepenbeek, Genk, Halen, Hechtel-Eksel, Herk-de-Stad, Lanaken, Leopoldsburg, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren, die op hun website een overzicht voorzien van horecazaken en handelszaken die nog kunnen leveren. Andere gemeenten lanceerden zelfs een volledig nieuwe website, zoals Hasselt (www.versuithasselt.be) en Riemst (www.riemsthelpt.be). Hasselt voorziet daarnaast voor elke ondernemer die in de binnenstad aan huis wil leveren extra toegangsbadges om de verzinkbare paaltjes te bedienen, én geeft aan elke inwoner een horecabon t.w.v. 5 euro die na de coronacrisis gebruikt kan worden bij elke Hasseltse horecaondernemer.”

Doorstart post-corona 

Wat na deze crisis? Ook met die vraag moeten lokale overheden nu al bezig zijn. "Want zij zijn het beleidsniveau bij uitstek om de lokale economie en het sociaal leven opnieuw een boost te geven", bepleit Bart Lodewyckx. “Dat hoeft zeker niet altijd financieel. Organiseer bijvoorbeeld één of meerdere events. En betrek daarbij lokale handelaars en ondernemers. Zo trek je het maatschappelijk leven weer helemaal op gang.” Tongeren doet dit in overleg, en riep de ondernemers al op om suggesties aan te leveren voor post-coronamaatregelen om de handel en horeca te ondersteunen. Stimuleer daarenboven het ‘winkelhieren’. Dat kan door bijvoorbeeld parkeertarieven tijdelijk aan te passen na deze crisis. En geef vooral zelf het goede voorbeeld als lokaal bestuur door aankopen maximaal te doen bij lokaal verankerde ondernemers. Enkel door samen te werken komen we erdoor.” 

Hemeltergend: uitstel openbare werken 

“Wat mij en vele ondernemers bijzonder stoort is het stilvallen van alle openbare werken. Net nu de winkels dicht zijn, en er geen kat op straat is, worden infrastructuurwerken stilgelegd. Een ergerlijke gemiste kans", aldus Bart Lodewyckx. "Dat zorgt voor een dubbel wrang gevoel: nu de winkels verplicht moeten sluiten wordt er niet verder gewerkt en eens ze na deze economische en financiële aderlating eindelijk terug open mogen, zullen ze nog langer hinder ondervinden…"

“Vanzelfsprekend moeten daarbij de veiligheidsvoorschriften ter bescherming van de werknemers en de regels van social distancing in acht genomen worden, maar we zijn er van overtuigd dat heel wat werken perfect georganiseerd kunnen worden om te zorgen dat ondernemers onmiddellijk na de ‘semi-lockdown’ vlot bereikbaar zouden blijven.” Ook daar kunnen lokale besturen duidelijk het verschil maken door zelf op te treden: zij zijn immers via intercommunales de eigenaars van de nutsmaatschappijen. "Maak een vuist, sla op tafel en zorg als eigenaars van die bedrijven dat ze opnieuw aan het werk gaan", besluit Bart Lodewyckx.

___

Meer tips voor steden en gemeenten: http://www.unizo.be/wat-kunnen-steden-en-gemeenten-doen-om-ondernemers-t... 
___