Over P. en de Muppets

Bart LodewyckxVorige week kreeg ik volgend bericht van P., een bevriend Limburgs ondernemer, die met zijn kleine kmo internationaal actief is:

“Beste Bart, zoals je weet treft deze crisis ook ons bedrijf. De omzet ligt nog steeds 40% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is dus knokken en we hebben ongetwijfeld nog moeilijke maanden voor de boeg. Toch wil ik niet meegaan in het heersende negativisme. Willen we deze crisis overwinnen, dan zullen we veerkracht en positivisme moeten tonen. Hoe moeilijk dat bij momenten ook is. Maar ik ben geen ondernemer geworden om voor de makkelijkste weg te gaan. Ook de permanente kritiek op de overheid stoort me. De communicatie was inderdaad barslecht. En de chaos door de ontelbare niveaus is hemeltergend. Maar we moeten ook durven benoemen wat goed is. De ongeziene reeks steunmaatregelen zorgt ervoor dat we het hoofd boven water kunnen houden. Neem nu de tijdelijke werkloosheid. Dat is voor ons en voor vele andere collega’s letterlijk een levensnoodzakelijke reddingsboei. Ik kom op heel wat plaatsen in de wereld en ik kan u verzekeren dat men elders enkel maar kan dromen van de steun die we nu genieten. Dat besef is er te weinig. En ja, alles kan beter. Veel beter zelfs. Maar nu hebben wij Vlamingen toch vaak wat weg van die oude mannen op dat balkon in de Muppet Show. Als je altijd maar ‘boe’ roept, dan verleer je het om af en toe ook eens te applaudisseren. Misschien moet je daar eens een opiniestuk aan wijden.“

Beste P., bij deze. Want ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Temeer omdat de superkern recent, mede door de doorgedreven lobby van UNIZO, heeft beslist tot een verlenging van de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht tot 31 augustus. Ook de specifieke steunmaatregelen voor sectoren in zware moeilijkheden, waaronder de extra verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar, een btw-verlaging voor een deel van de horeca en een gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor wie werknemers na tijdelijke werkloosheid terug aan het werk zet, kunnen we alleen maar onthalen op applaus.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg
reageer