"Reactie arbeidsinspectie intimiderend en fnuikt ondernemerschap"

Ondernemersorganisatie UNIZO Limburg neemt met ongeloof en verontwaardiging kennis van de manier waarop de Arbeidsinspectie gisteren controles uitvoerde op kinderarbeid tijdens de Italiaanse Dag in Tongeren. “De manier waarop de ondernemers en hun zoontje gisteren publiek zijn aangepakt en als criminelen zijn behandeld voor zogenaamde kinderarbeid kan absoluut niet door de beugel. Dit lijkt op pure intimidatie”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg, in een reactie op een artikel in Het Belang van Limburg vandaag.

Indien een ondernemer voor elke hulp die zijn kinderen willen bieden eerst een afwijking moet aanvragen, en dan wachten tot die afwijking wordt goedgekeurd, dan is dit kafka ten top. “De inspecteurs hebben blijkbaar moeite om een verschil te maken tussen de letter en de geest van de wet”, zegt Lodewyckx. In de huidige omstandigheden wordt het ook opletten voor de directeur van een school die kinderen laat meehelpen tijdens een schoolfeest. Of een politicus die zijn zoon of dochter verkiezingsfolders laat ronddragen.

“Wij dringen er op aan dat controles in de toekomst ernstig gebeuren en met meer aandacht voor de realiteit. UNIZO is niet tegen controles, maar dit gaat echt te ver en fnuikt het ondernemerschap in de kiem. Wij pleiten voor gezond verstand en redelijkheid”, besluit Lodewyckx.