Recordaantal startende ondernemers ondanks Corona

5% meer Limburgse starters in 2020

Ondanks de coronacrisis telde Limburg meer starters in 2020 (8.530) dan het jaar ervoor (8.110), oftewel 5,18% meer. Limburg kent bovendien het hoogste groeipercentage van alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Graydon en UNIZO. “Met een recordaantal starters, kijken we extra reikhalzend uit naar welke ondernemer aan de haal gaat met de titel ‘Starter van het jaar 2020’. Ondernemers kunnen zich nog tot 29 januari kandidaat stellen voor deze bijzonder mooie prijs”, vertelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg.

Nadat het aantal starters de voorbije jaren telkens recordcijfers neerzette, startte ook 2020 bijzonder sterk, met opnieuw stijgingen van het aantal starters in januari en februari. Omwille van de coronacrisis en de lockdown kenden de daaropvolgende 3 maanden sterke dalingen in vergelijking met het jaar voordien. Desalniettemin raapten in de maanden maart, april en mei 1.478 Limburgse kandidaat-ondernemers in volle crisistijd de moed bijeen om hun zaak op te starten. Niet evident, wel bewonderenswaardig. Ter vergelijking: een jaar eerder waren dat er 1.888 in dezelfde periode (maart-april-mei). 

Uitstel blijkt echter geen afstel, want de lagere cijfers van die 3 maanden werden in de daaropvolgende 3 maanden meer dan gecompenseerd: 2.203 oprichtingen in juni-juli-augustus, tegenover 1.769 in dezelfde maanden van 2019. De zomerperiode na de lockdown werd door onze starters dus duidelijk gebruikt om een inhaalbeweging te maken.
September én oktober kenden ook nog duidelijke groeicijfers, al zagen we in oktober een vertraging na de nieuwe verstrengingen. De terugval in november (-3,17%, nog goed voor 549 starters) tijdens de tweede lockdown bleef echter beperkt, zodat heel 2020 wordt afgesloten met een recordaantal van 8.530 Limburgse starters. 

Rekening houdend met de onzekere tijd om te starten, waarbij overheidsmaatregelen het ondernemen ernstig kunnen verhinderen, veel consumenten bang zijn om te winkelen en zakenpartners of klanten niet altijd tijdig kunnen betalen, is het belangrijker dan ooit om goed geadviseerd van start te gaan. 

Starter van het jaar 2020

Met een recordaantal starters, kijken we ook reikhalzend uit naar welke ondernemer aan de haal gaat met de titel ‘Starter van het jaar 2020’. Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, nieuwe starters met creatieve ideeën die er volop voor willen gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren. Om die boodschap kracht bij te zetten en om een podium te geven aan inspirerende en aanstekelijke rolmodellen, verkiest UNIZO in februari voor de 7de maal op rij de Starter van het jaar. Ondernemers die in 2020 de sprong waagden naar ondernemer in hoofdberoep in het Vlaams of Brussels Hoofdstedelijk gewest, kunnen zich tot 29 januari via onze website kandidaat stellen voor deze bijzonder mooie prijs. Het zou leuk zijn mocht er opnieuw een Limburger winnen. Twee jaar geleden was dat ook het geval: toen ging Jozef Plevoets van Festicup® met die titel aan de haal.”