SANDRA DERAEVE (ENCON) WINT 14e UNIZO LIVIA AWARD

 Sandra Deraeve, die mee aan het hoofd staat van energiebureau Encon uit Bilzen, heeft de UNIZO LIVIA Award 2018 gewonnen. Dat heeft ondernemersorganisatie UNIZO Limburg bekendgemaakt tijdens de awardshow in HANGAR58 in Bokrijk, die UNIZO samen met de provincie Limburg en de stad Genk organiseert. Deze award bekroont een vrouwelijk zelfstandig ondernemer die andere vrouwelijke ondernemers inspireert. Sandra Deraeve volgt Marion Van Zon op.

“De UNIZO LIVIA Award is 14 jaar geleden in het leven geroepen als stimulans voor het vrouwelijk ondernemerschap in Limburg. De award bekroont een vrouwelijke ondernemer die andere vrouwen kan inspireren en motiveren. Met Sandra Deraeve hebben we een nieuwe laureate die andere ondernemende vrouwen meer dan inspireert”, zeggen Jacqueline Mahieux, voorzitter van UNIZO Vrouwelijke Ondernemers in Limburg en Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

En het gaat goed met het vrouwelijk ondernemerschap in onze provincie. Uit de meest recente cijfers van ondernemersorganisatie UNIZO Limburg blijkt dat Limburg eind 2016 28.831 vrouwelijke zelfstandige ondernemers telde. Op 5 jaar tijd betekent dit een groei van 11% ofwel een stijging met meer dan 2.800 vrouwelijke ondernemers. “Als we het over een langere periode bekijken zijn de groeicijfers nog opmerkelijker”, zegt Jacqueline Mahieux. “Op 10 jaar tijd spreken we zelfs van een groei van 27,5%”, aldus Jacqueline Mahieux.

Encon, een onderneming met een missie
Encon is gespecialiseerd in creatieve en vernieuwende oplossingen voor energiebesparingen, hernieuwbare energie en duurzaamheidsprojecten bij industriële bedrijven. “Onze klanten zijn KMO’s maar ook internationale bedrijven zoals IKEA, Groep H.Essers, BMW, Eternit, Aldi. We hebben op dit ogenblik vestigingen in België, Nederland en Zuid-Amerika”, legt laureate Sandra Deraeve uit. “Encon telt 2 ondernemers aan het hoofd van de onderneming. We zijn een heel technisch bedrijf. Maar er is natuurlijk ook het algemene en de bedrijfseconomische kant. Die laatste is vooral mijn domein. Het aantrekken en behouden van talent, het financieel beheer en het mee uittekenen van de lange termijndoelstellingen. Waar Robin, mijn echtgenoot en zakenpartner, eerder het gezicht is van Encon, noemen ze mij eerder de ruggengraat ons bedrijf. Van buiten niet zo zichtbaar, maar toch wel belangrijk om een lichaam recht te houden”, legt Sandra Deraeve uit.

“Bij Encon werken we allemaal elke dag aan een hoger gelegen doel, de strijd tegen de klimaatopwarming. Dit is een enorm mooi doel, dat maakt mij zo trots en geeft me enorm veel energie. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat we deze doelstelling met de UNIZO LIVIA Award kunnen bekronen. Het winnen van deze mooie prijs betekent voor mij het bewijs dat we goed bezig zijn. Niet alleen ik als ondernemer, maar het volledige ENCON-team.

30 straffe dossiers
Sandra Deraeve haalde het in de UNIZO LIVIA Award na een selectie uit een 30-tal dossiers. Deze kandidaturen werden via diverse kanalen aangebracht of door de vrouwelijke ondernemers zelf ingediend. Uit die 30 dossiers koos een jury een aantal vrouwelijke ondernemers die bezocht werden met een onafhankelijke jury. De 3 geselecteerde dossiers werden beoordeeld op volgende elementen: dagelijkse leiding, creativiteit, bedrijfsactiviteit (traditionele of innovatieve activiteit), tewerkstelling, personeelscompetentie en diversiteitsbeleid, financiële situatie, communicatie, klantgerichtheid, innoverende acties, efficiënt energiegebruik en milieubeleid. Ook het ‘kunnen uitdragen van de voorbeeldfunctie van een sterke zelfstandige ondernemende vrouw’ is een cruciale factor.