Tweede lockdown?

“Of ik voor of tegen een tweede lockdown ben?”, vroeg een journalist van Het Belang van Limburg me zondagmiddag. Tja, natuurlijk zijn wij vanuit UNIZO tegen een nieuwe lockdown. En u ongetwijfeld ook. Net zozeer wij tegen het coronavirus zelf zijn. En tegen een recessie. En als u het mij persoonlijk vraagt, ben ik ook tegen armoede en onrecht. Maar of ik ze daarmee uit de wereld help, is nog een ander paar mouwen. “Voor of tegen" is daarom niet de juiste vraag. 

Bovendien polariseert ze het debat tussen economie en gezondheid. Alsof we alle verliezers aan één kant willen. De juiste vraag is of een algehele lockdown de meest efficïënte remedie is voor deze pandemie. En dan blijkt - met enige voorzichtigheid - dat het antwoord wel eens “neen” zou kunnen zijn. Andere landen met andere maatregelen zijn er niet slechter aan toe. Integendeel, kijk naar Nederland. Daaruit moeten we leren. Voor deze crisis was weinig tot geen kennis voorhanden. Achteraf is het dan al te gemakkelijk om kritische analyses te maken en schuldigen aan te wijzen. In plaats daarvan kunnen we beter al onze energie stoppen in het snel opbouwen van verdere kennis, over de grenzen heen. Zo weten we nu al dat landen die te laat testen en ingrijpen, het gegarandeerd mogen uitzieken. Letterlijk. 

Daarnaast zijn het niet noodzakelijk de landen met de strafste maatregelen die de crisis beheersen, maar wel die met de meest effectieve. En wat we tevens met zekerheid weten is dat virologen - met alle respect - het ook niet altijd goed weten. Dat hebben ze gemeen met politici en ja… ook met ondergetekende, als die gevraagd wordt naar zijn mening over een tweede lockdown. Als ik zeg dat ik daar tegen ben, dan is dat alleen maar omdat ik niemand die nachtmerrie toewens. Wat we wel met de grootste zekerheid weten, is dat we het verdere verloop van deze crisis grotendeels zelf in de hand hebben, met z’n allen. En die zekerheid moet zich vertalen in burgerzin en verantwoordelijkheid. In tijden van crisis loont het meer om vast te houden aan wat je met grote zekerheid weet, dan je te verliezen in angst voor wat nog helemaal niet is. Zoals een tweede lockdown…

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder