UNIZO lanceert de verkiezing “Student-Ondernemer van het jaar”

Inschrijven tot en met 24 april
Beter statuut voor student-ondernemers

Steeds meer studenten starten tijdens hun studies een eigen zaak op. Uit een recente rondvraag van UNIZO blijkt dat maar liefst 4 op 10 jongeren van 16 tot 18 jaar denkt aan een eigen zaak. Vandaag zijn er al meer dan 5000 jongeren die naast hun studies, een eigen onderneming hebben. “Dat gaat van kleine bijverdiensten tot heuse ondernemingen die internationaal actief zijn. Heel wat student-ondernemers hebben meer dan potentieel om uit te groeien tot ‘volwaardige’ ondernemers”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO Limburg.

En dat is een goede zaak, want hoe meer ondernemers, hoe meer welvaart in ons land. Maar als student-ondernemer is er heel wat doorzettingsvermogen en discipline nodig om studies met ondernemerschap te combineren. Om student-ondernemers in de kijker te zetten en hun sociaal-economische belang te benadrukken, organiseert UNIZO en haar Stichting Onderwijs en Ondernemen de verkiezing ‘Student-ondernemer van het Jaar’. Student-ondernemers kunnen zich tot en met 24 april kandidaat stellen. UNIZO grijpt deze verkiezing ook aan om de sociaal-juridische obstakels aan te kaarten waarop student-ondernemers stoten. De ondernemersorganisatie dringt aan op een versoepeling van het statuut en werkte zelf hiertoe voorstellen uit. Meer info over de verkiezing: www.studentondernemervanhetjaar.be

Studenten tussen 18 en 26 kunnen zich tot en met 24 april kandidaat stellen via de website. Ingeschreven zijn in een erkende onderwijsinstelling en beschikken over een ondernemingsnummer zijn de enige deelnamevoorwaarden. Op 24 mei weten wie de winnaar is en wie naar huis mag met een meer dan aantrekkelijk prijzenpakket.
 
Beter statuut student-ondernemers
Student-ondernemers stoten op nog te veel sociale en financiële drempels. UNIZO verwijst bijvoorbeeld naar de verplichtingen om sociale bijdragen te betalen en het feit dat ouders studenten soms niet meer fiscaal ten laste kunnen nemen. UNIZO wil die drempels voor studenten wegwerken. Onder meer door de grens om geen sociale bijdragen te betalen te verhogen, alsook hogere grenzen voor het aanrekenen van minimumbijdragen, toegang tot arbeidsongeschiktheid, recht op gezondheidszorg en hogere grenzen om fiscaal ten laste van de ouders te kunnen blijven.