UNIZO Limburg en EUKA verheugd over afronding KB drones

Goed nieuws voor Limburgse economie
Ondernemersorganisatie UNIZO Limburg en het kenniscentrum voor de drone-industrie vzw EUKA zijn verheugd over de afronding van het KB voor het gebruik van drones, zoals aangekondigd werd door minister Galant. Dat KB heeft de minister nu voor advies overgemaakt aan de gewesten en de Raad van State.

“Wij zijn verheugd te vernemen dat door deze snelle actie van de minister het KB nog in de lente van dit jaar in werking zal kunnen treden”, zo stelt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO Limburg. “Haast dagelijks krijgen we vragen van ondernemers of het wettelijk kader nog niet rond is, omdat zij klaar staan om hun drone-activiteiten in de praktijk te brengen. Het ongeduld bij vele starters blijkt ook uit de massale belangstelling voor de DroneConvention in C-Mine in Genk (www.droneconvention.eu) die op 10 mei plaatsvindt.”

Met de afronding van dit KB wordt de achterstand weggewerkt die we ten opzichte van onze buurlanden hebben”, zegt Lodewyckx. Eindelijk kunnen ook de vele KMO’s die al in de sector actief zijn hun potentieel en groeimogelijkheden ten volle benutten en zo Vlaanderen trachten koploper te maken in deze wereldwijde economie.

Afhandeling KB belangrijk voor Limburg
De snelle realisatie van dit KB betekent ook dat Drone Port in Brustem bij Sint-Truiden haar potentieel als incubator ten volle kan ontwikkelen. Hier wordt een onderkomen voorzien voor een 40-tal startende bedrijven in de dronesector, waardoor DronePort zich kan ontwikkelen tot dé locatie in Vlaanderen voor ontwikkeling van dronebedrijven.

Vzw EUKA positief
Ook Mark Vanlook, voorzitter EUKA, is positief gestemd. “Belangrijk is dat het onderscheid tussen privé en professioneel gebruik van drones in het nieuwe KB behouden blijft en dat er binnen de professionele sfeer een onderscheid gemaakt wordt tussen twee klassen. Vooral de klasse die bijkomend werd gecreëerd, namelijk deze waarin drone-piloten vanaf 16 jaar mogen vliegen met een drone onder de 5 kg en tot maximaal 45 meter hoogte is een versoepeling. Deze versoepeling zal jonge piloten – die overigens een attest moeten behalen en waarvan de drone ook geregistreerd moet zijn – sneller toegang geven tot het uitvoeren van professionele werkzaamheden met drones.”  Oorspronkelijk was het professioneel gebruik van drones voorbehouden voor piloten die minstens 18 jaar zijn.  Dit blijft behouden voor het gebruik van drones van meer dan 5 kg.  Ook hier blijft de maximale hoogte van 90 meter behouden.

Enkele aandachtspunten wegwerken
Dit laatste is meteen een aandachtspunt voor de verdere evaluatie en aanpassing van het KB later in het jaar. Rekening houdend met de technische mogelijkheden kan de toegelaten hoogte opgedreven worden tot bijvoorbeeld 120 of 150 meter”, zo stelt Bart Lodewyckx. “Ook moet het op vrij korte termijn mogelijk gemaakt worden dat ook vluchten “beyond line of sight” kunnen uitgevoerd worden”, aldus Mark Vanlook.

Tot slot blijft de aanvraagprocedure om vluchten te kunnen uitvoeren een aandachtspunt. “Enerzijds lijkt deze procedure nogal log en hopen we dat deze aanvragen in de praktijk soepel kunnen verlopen”, zo stelt Mark Vanlook, voorzitter EUKA.  Anderzijds hopen we dat de personeelscapaciteit bij directoraat-generaal Luchtvaart voldoende is om de aanvragen vlot te kunnen verwerken”.