UNIZO Limburg, Mode Unie en brede retailsector verwelkomen steun KMO-minister voor uitstel solden

UNIZO Limburg is tevreden met de steun die KMO-minister Denis Ducarme gisteravond uitspraak voor het UNIZO-voorstel om de sperperiode te verruimen en de solden op te schuiven naar 1 augustus. Daarmee gaat hij in op de talloze vragen en verzuchtingen van handelaars die UNIZO daarover de afgelopen periode binnenkreeg. Een petitie hierover van de bij UNIZO aangesloten sectorfederatie Mode Unie leverde in amper enkele dagen al bijna 2.000 handtekeningen op. Maar niet alleen de modedetailhandel is vragende partij.

De sluiting van non-food handelaars in de periode met de beste omzetweken van het jaar, heeft als gevolg dat zij uitzonderlijk hoge voorraden blijven aanhouden en geen inkomsten hebben terwijl vaste kosten blijven lopen. Specifiek in de modesector hebben handelaars net hun volledige collectie voor het winterseizoen aangekocht, wat maakt dat ze hun leveranciers moeten betalen, net in een periode waarin ze geen inkomsten hebben.

“Covid-19 is uitgebroken, net voor de start van wat voor veel handelaars de beste omzetmaanden moesten worden", aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. "Vandaag verdienen zij weinig tot niets, terwijl ze hun kapitaal in hun stock geïnvesteerd hebben. Om dat te overleven, moeten winkeliers meteen na deze crisis op zijn minst een periode aan normale prijzen kunnen verkopen. Als er in mei, juni en juli niets verandert aan de actuele sper- en soldenwetgeving zal dat zonder enige twijfel voor een bloedbad zorgen in de Belgische retailsector met heel wat faillissementen en banenverlies tot gevolg.” 

UNIZO Limburg roept daarom namens de brede retailsector op om de solden met een maand uit te stellen. Een vraag die door drie kwart van de zelfstandige handelaars volmondig wordt gedragen, blijkt uit een UNIZO-bevraging daarover via Checkmarket. Concreet pleiten UNIZO Limburg en Mode Unie voor een verschuiving van de zomersolden naar augustus, met startdatum op zaterdag 1 augustus. Deze mogelijkheid wordt immers nu al door de wet voorzien. Om een gelijk speelveld te verzekeren tussen de grote en kleine spelers in de sector, is er nood aan een verlengde sperperiode voor de sectoren van kleding, lederwaren en schoenen, die ingaat van zodra de fysieke winkels terug mogen openen.

Daarnaast stelt UNIZO Limburg een aantal noodzakelijke flankerende beleidsmaatregelen voor om oneerlijke concurrentie aan te pakken en te zorgen voor een gelijk speelveld tussen binnenlandse en buitenlandse ondernemingen tijdens en na verplichte sluiting van de fysieke winkels, waaronder: 

  • gelijke controles op binnen- en buitenlandse webshops, inclusief handhaving van het verbod op verkoop met verlies;
  • een gelijkstelling van taksen en accijnzen met die van de buurlanden; 
  • een lagere btw-aanslagvoet voor e-commerce;
  • lagere tarieven voor de bedeling van pakketjes door Belgische webshops.

UNIZO Limburg en de bij haar aangesloten retailsectoren hopen dan ook dat er snel uitsluitsel komt in dit dossier, om zo de grote ongerustheid binnen de sector enigszins op te vangen. 

Info: Mode Unie lanceerde op www.sosmoderetail.be een petitie om de vraag naar verruimen sper en verschuiven solden te ondersteunen en kan op heden rekenen op 1.900 ondersteunende ondernemers uit de mode-industrie. 

sosmoderetail