UNIZO Limburg positief over fel bedongen Vlaamse compensatiepremie

Na aandringen vanuit UNIZO komt er een extra eenmalige compensatiepremie  van 3.000 euro voor veel beroepen die nog tussen de mazen van het net vielen. "Goed dat er nu werk wordt gemaakt van een compensatiepremie voor al die ondernemers en vrije beroepers die niet onder de sluitingsplicht vielen - en dus geen sluitingspremie kregen - maar wel hun omzet zagen kelderen.  Omdat opdrachten en klanten wegbleven, omdat de aanvoer van materialen stokte, omdat ze niet veilig meer konden werken...", reageert Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg op de zopas voorgestelde extra maatregelen van de Vlaamse regering. 

"Eventbureaus, freelancers in diverse sectoren, kinesitherapeuten en andere zelfstandig zorgverstrekkers, kleine voedingsspeciaalzaken zoals pralinewinkels, schilders... Veel van die ondernemers hebben het financieel erg moeilijk en het is daarom belangrijk dat ook zij nu, mede op aandringen van UNIZO, een premie kunnen krijgen." De mate waarin deze premie van € 3.000 soelaas biedt, zal afhangen van hoe lang deze crisis nog duurt en van nog te verwachten andere maatregelen.

"De premie zal in elk geval niet volstaan voor de allerzwaarst getroffen sectoren, zoals de autocar- en de toeristische sector", waarschuwt Bart Lodewyckx. "Daarom moet de eerder aangekondigde schaderegeling om dit soort sectoren overeind te houden er nu heel snel komen."

UNIZO Limburg verwelkomt intussen de mogelijkheid om achtergestelde leningen over 3 jaar aan te gaan, als welgekomen aanvulling op de overbruggingskredieten die federaal werden aangekondigd maar waarvan de modaliteiten nog niet bekend zijn.

Meer info over de compensatiepremie vind je op www.unizo.be/compensatiepremie