UNIZO Limburg protesteert tegen het verplicht inzetten bewakingsfirma voor covid-toegangscontrole in grotere winkels

UNIZO reageert vol ongeloof en onbegrip op de verplichting om een professionele bewakingsfirma in te huren voor de covid-toegangscontrole in winkels vanaf 400 vierkante meter. "Dit is sinds de uitbraak van corona nooit eerder aan de orde geweest maar duikt nu plots op in de vannacht gepubliceerde FAQ bij het ministerieel besluit", stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg verontwaardigd vast. "We hebben van bij aanvang van deze crisis net een versoepeling bepleit van de regels inzake toegangscontrole, waarbij niet de manier waarop, maar de effectiviteit zou primeren. Het verplicht inhuren van professionele bewaking jaagt onze nu al financieel zwaar getroffen handelaars nog maar eens op extra kosten, terwijl vorige maanden hebben aangetoond dat handelaars hun klantenstromen ook zonder externe bewaking goed onder controle kunnen houden." UNIZO heeft intussen al rechtstreeks bij minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, geprotesteerd en er op aangedrongen dat deze verplichting uit de FAQ zou worden geschrapt.

Een systeem waarbij een eigen medewerker de toeloop van klanten controleert en coördineert. Een systeem met een beperkt aantal beschikbare winkelkarren of -mandjes, waarbij enkel wie zo'n kar of mandje heeft binnen mag. Een elektronisch scherm met camera, waarbij de toegang enkele open gaat zolang het maximaal aantal klanten niet is overschreden... "Er bestaan verschillende, werkbare manieren om ervoor te zorgen dat de veiligheids- en afstandsregels in winkels worden gehandhaafd, zonder dat elke handelaar met een iets grotere winkel daar een beveiligingsfirma moet voor inhuren", benadrukt Bart Lodewyckx. "Dit gaat niet over het fouilleren of fysiek tegenhouden van klanten, maar louter om het duidelijk aangeven en opvolgen van de klantenstromen, enkel in functie van de covid-preventie. Aan klanten die zich niet aan de regels houden, zullen onze handelaars zelf vragen om de zaak te verlaten - net als in de kleinere winkels overigens - maar als een klant daar niet op ingaat, is het aan de politie om in te grijpen. Klanten die zich niet aan de regels houden en binnen zijn verhinderen de zaak te verlaten - de bevoegdheid van een bewakingsfirma, bijvoorbeeld bij een diefstal - is hier niet aan de orde. Het is net de bedoeling dat onwillige klanten buiten blijven."

UNIZO rekent er nu stellig op dat het verplicht inhuren van een professionele bewakingsfirma voor winkels vanaf 400 vierkante meter meteen uit de FAQ wordt geschrapt. Tot die tijd gaat UNIZO er ook van uit dat geen enkele winkel die vandaag zonder bewakingsfirma heropent gesanctioneerd zal worden, zolang de regels inzake de maximaal toegelaten capaciteit worden gehandhaafd..