UNIZO Limburg tevreden met objectieve en eerlijke uitbreiding steunzone

UNIZO Limburg is tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering om de uitbreiding van de steunzone in Limburg te beperken tot de incubatoren en brownfields. Het is altijd de bedoeling geweest van de steunzone om de gevolgen van de sluiting van Ford Genk op te vangen door onze kmo's op bedrijventerreinen een vermindering van de loonkost te bieden wanneer ze investeren en bijkomend personeel aanwerven. “De steunzone of de ontwrichte zone is een positieve maatregel voor Limburg. We kunnen de ambitie van minister Muyters om meer jobs te creëren in Limburg enkel positief onderschrijven, maar de regels moeten objectief en eerlijk blijven”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg.
 
De oorspronkelijke afbakening van de steunzone Limburg was duidelijk en objectief, gebaseerd op een ruimtelijke onderbouwing voor wat bedrijventerreinen betreft. Jammer genoeg vielen er toen ook al heel wat Limburgse kmo's uit de boot voor deze steunmaatregel, maar de afbakening kreeg een ruimtelijk-economische verantwoording. De voorgestelde uitbreiding die de voorbije weken voorlag, dreigde eerder de concurrentieverhoudingen tussen soortgelijke bedrijven over heel Limburg scheef te trekken. De uitbreiding met incubatoren en brownfields was objectief, de ligging in een strook van 500 meter langs een waterweg niet. Wie toevallig op minder dan 500 meter van een bevaarbare waterweg gevestigd is zou hierdoor in de toekomst ook van deze loonkostvermindering gebruik kunnen maken. Het criterium dat het bedrijf aan een waterweg ligt bleek echter arbitrair, want het bedrijf moest geen watergebonden activiteiten hebben om te kunnen genieten van de voordelen van de steunzone.
 
UNIZO Limburg is dan ook tevreden dat de Vlaamse regering kiest voor duidelijkheid in de uitbreiding. Het risico op procedures door individuele bedrijven die door de forfaitaire benoeming van een 500 metergrens langs waterwegen niet voor de uitbreiding van de steunzone in aanmerking komen was te groot. “Het zou bijzonder jammer geweest zijn indien daardoor de uitbreiding van de incubatoren en de brownfields in gevaar kwam”, zegt Lodewyckx. “UNIZO heeft gepleit voor een objectieve en eerlijke afbakening van de steunzone, die verdedigbaar is voor iedereen. Deze uitbreiding voldoet daaraan. UNIZO Limburg benadrukt het belang van een gelijk speelveld voor alle ondernemers”.
 
De beslissing om de afbakening van de steunzone jaarlijks te kunnen actualiseren is volgens UNIZO Limburg ook een belangrijk positief element. Bart Lodewyckx: "Via een jaarlijkse actualisatie kunnen mogelijke uitbreidingen op een serene en objectieve manier onderzocht worden. In functie van een maximalisatie van tewerkstelling, maar zonder oneerlijke concurrentie te creëren."

Meer weten? Contacteer UNIZO Limburg persverantwoordelijke a.i. Yves Houben
T 011/26 30 41 - M 0495/66 07 67 - E-mail: yves.houben@unizo.be