Vijlt de Limburgse leeuw zijn nagels?

“Het is gebeurd”, zou Erik Van Looy zeggen. Limburg is opgedeeld in drie regio’s. De kans dat u binnenkort borden met ‘De Noord-Limburgers heten u welkom’ langs de weg ziet, is echter onbestaande. En ook een Zuid-Limburgs volkslied zit er niet aan te komen.

Waarover gaat dit dan wel? Door middel van de regiovorming wil Vlaanderen de uit de hand gelopen bestuurlijke verrommeling aanpakken, waarbij men in het verleden voor zowat elk beleidsdomein nieuwe en verschillende samenwerkingsverbanden opzette. Om u een idee te geven: Vlaanderen telt maar liefst 2.200 samenwerkingsverbanden tussen zo'n 300 gemeenten. Bovendien is er nood aan bijkomende fusies tussen gemeenten, omdat velen de schaal missen om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Helemaal onlogisch is die oefening dus niet. In theorie althans. Want laat Limburg nu net de provincie zijn waar de afgelopen jaren de meeste gemeentelijke fusies plaatsvonden en waar er de meeste in de steigers staan. 
 
Nergens is het aantal kunstmatige samenwerkingsverbanden kleiner, net omdat Limburgse gemeenten van oudsher al samenwerken. Nergens anders trekken 42 gemeenten zo sterk aan één zeel en pakken ze gezamenlijk zoveel uitdagingen aan. Limburg is namelijk één regio. Die gaan versplinteren is totaal nutteloos. Daarom verzetten 65 middenveldorganisaties, waaronder UNIZO Limburg en het merendeel van de Limburgse burgemeesters, zich de afgelopen weken zeer sterk tegen een opdeling. Nu komt ze er toch. 
 
Gaat u hier als ondernemer veel last van hebben? Gelukkig niet, anders waren we nog hoger op de barricade gaan staan. Is dit een draak van een opdeling? Nee, het is genuanceerder dan dat. Maar of het de verrommeling tegengaat: dat durven wij sterk in twijfel trekken. Het is eerder een symbooldossier geworden, zowel voor de voor- als tegenstanders. Het feit dat deze opdeling er toch is doorgeduwd, ondanks het aangehouden verzet vanuit heel de provincie, moet ons meer zorgen baren dan de regiovorming zelf. Er was een tijd dat de verdedigingsmuur vanuit Limburg ijzersterk was. Dat die afbrokkelt, heeft niet zozeer te maken met een sterker Brussel dan wel met een zwakker Limburg. Terwijl de Vlaamse leeuw klauwt, lijkt het wel alsof de Limburgse zijn nagels aan het vijlen is…

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder
UNIZO Limburg

reageer