Waterpistool

De economie mag de laatste twee weken dan wel in stappen terug zijn opgestart. Het is voor de meeste ondernemers verre van ‘business as usual’. Klanten komen nog niet terug en omzetcijfers blijken beduidend lager dan verwacht.

Het is duidelijk dat we in een tweede fase van de crisis komen en die vraagt een andere aanpak dan de eerste. Bovendien zijn er nu al bijsturingen nodig van eerdere maatregelen. Neem nu het fameuze bankenplan. Nauwelijks twee maanden geleden dokterde de federale regering een noodplan uit om bedrijven meer zuurstof te geven: de zogenaamde ‘bankenbazooka’. Dat akkoord omvat twee luiken: enerzijds de toekenning van betalingsuitstel voor kredieten, anderzijds de toekenning van overbruggingskredieten onder gedeeltelijke staatsgarantie. Het motto was: “We hebben met z’n allen de banken gered. Nu moeten de banken mee de economie redden.”

Uit een ruime bevraging door UNIZO Limburg blijkt nu dat onze Limburgse kmo’s het betalingsuitstel te weinig kunnen gebruiken en dat de overbruggingskredieten niet aangepast zijn aan hun behoeften. Een grote hinderpaal is dat de bazookakredieten maar een looptijd van twaalf maanden hebben. Voor sommige bedrijven met een tijdelijke liquiditeitsnood kan dat werken. Maar vele kmo’s stellen vandaag vast dat de markt nog niet aantrekt, of werken in een projectbusiness waarbij ze nu al kunnen inschatten dat ze daardoor meer dan een jaar gaan nodig zullen hebben om hun kredieten te kunnen aflossen.

UNIZO stelt daarom voor om de overheidswaarborg en terugbetalingstermijnen te verlengen tot twee jaar. Daarnaast vragen wij veel meer maatwerk voor onze kmo’s. Nederland, Frankrijk en Duitsland werkten daarvoor specifieke maatregelen uit. Hoog tijd om dat ook in ons land te doen en de bankenbazooka bij te sturen. Want nu schiet die schromelijk tekort. Of zoals een krant* het vrijdag scherp kopte: “De bankenbazooka is een waterpistool.” En daarmee blus je geen uitslaande brand.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg
reageer

*Pascal Dendooven in De Standaard