UNIZO Limburg als architect van het hernieuwde Block-Office

Block-Office Architecten heeft een grondige metamorfose ondergaan. Dat brengt niet alleen een nieuwe managementstructuur met zich mee, maar levert ook een hernieuwde drive op bij het Hasseltse architectenbureau. Het gevolg van een verhelderend begeleidingstraject rond bedrijfsoptimalisatie bij UNIZO Limburg.

Hoe geraken we uit deze lastige situatie, waarbij we als vennoten niet meer met de neuzen in dezelfde richting wijzen? Met die vraag kwam Block-Office Architecten aankloppen bij UNIZO Limburg. 

“Er liepen een aantal zaken stroef die de verdere uitgroei van het bedrijf ietwat in de weg stonden”, vertelt Dave Grosemans, vennoot bij Block-office Architecten. “We hadden reeds diverse actiepunten geprobeerd om een stap vooruit te zetten, maar zonder succes. Via het begeleidingstraject hoopten we toch uit deze impasse te komen.

”Ook voor ondernemersadviseur Roel Hermans was het bij de start grondig zoeken naar operationele verbeteringen. “We hebben vrij lang het pad bewandeld om alsnog tot een vruchtbare samenwerking te komen. Maar bij elke optie die op tafel kwam, gaven ze aan dat die al tevergeefs de revue was gepasseerd”, vertelt Roel. “Het werd een doodlopend straatje, tot op een moment dat de andere vennoot toch aangaf zijn aandelen te willen verkopen. Dan werd het eerder een kwestie om dit netjes en zonder al te veel kleerscheuren te laten verlopen.”

Van probleem naar nieuwe toekomst

Solo verder gaan was voor Dave geen optie, maar meewerkend collega Bert Ruelens – die van bij de start het traject ook mee volgde – gaf al snel aan dat hij mee zijn schouders onder de toekomst van Block-Office wilde zetten. Dat deed het verhaal 180 graden kantelen: van het oplossen van een muurvaste situatie naar de blik op de toekomst richten.
“Het traject laat ons nu toe om het bedrijf verder te structureren, om inzichten te krijgen in het financiële plaatje en om te sleutelen aan onze missie en visie”, vertelt Bert. “Voor ons is het een heel aangenaam om te ervaren hoe Roel helderheid brengt”, meent Dave. “We weten wel waar we naartoe willen, maar het ontbreekt vaak aan een realistische vertaling naar de praktijk. Tijdens dit traject wordt het bolletje garen sessie per sessie ontward en dat maakt het duidelijk welke richting we met het vernieuwde Block-Office willen uitgaan. Ook bij onze medewerkers creëert dat een nieuwe vibe. Concreet betekent dit dat we ons met Block-Office nog meer willen toespitsen op de B2B-markt. Voor 2021 staan er al enkele mooie opdrachten in de startblokken voor projectontwikkelaars; mede dankzij het recent afgewerkte paradepaardje op onze referentielijst: de nieuwe toonzaal en kantoren van interieurbedrijf Schoeffaerts in Diepenbeek.” 

Zaadjes planten

Het begeleidingstraject Bedrijfsoptimalisatie bestaat uit een intakegesprek, gevolgd door vier begeleidingsgesprekken van telkens een tweetal uur. Tussen iedere sessie zitten ongeveer 3 weken, wat ondernemers de kans geeft om alles te laten bezinken of om wat cijferwerk te verrichten.
Roel: “Het traject richt zich tot iedere ondernemer die nieuwsgierig is en met een open blik te weten wil komen hoe zijn of haar bedrijf kan verbeteren of groeien. Op basis van onze expertise en conclusies werken we naar concrete actie- en verbeterpunten toe, maar het zijn de ondernemers zelf die deze moeten uitvoeren. Daarom probeer ik in iedere sessie zaadjes te planten, die uiteindelijk moeten uitgroeien tot nieuwe inzichten.”

“Voor ons leidt dat tot een duidelijke missie en visie, een houvast waar we steeds aan kunnen terugkoppelen”, besluit Dave. “We kunnen ons weer focussen waar we echt voor staan: kwalitatieve architectuur met esthetische meerwaarde en aandacht voor detail, lichtinval, ruimtelijkheid en groen. En ik ben blij dat dit met Bert aan mijn zijde gebeurt. Het traject heeft ons goesting in de toekomst gegeven.”

Wil je net als Dave Grosemans en Bert Ruelens je bedrijf naar een hoger niveau tillen? Wij nodigen je graag uit voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek: stuur een e-mail naar begeleiding@unizo.be of bel naar 011 26 30 96.
 

terug naar Bedrijfsoptimalisatie