Maakbedrijven en ambachten

België bulkt van de baanbrekende vaklui, productiebedrijven en ambachten. Al deze makers en ambachtelijke ondernemers krijgen bij UNIZO een forum, via diverse projecten en initiatieven.

Sonck en Borgions

De Makers

Omdat makers overal zijn, omdat er nood is aan 1 verhaal en omdat we geloven in de toekomst van het maken, startte UNIZO met 'De Makers'. Vakmanschap en maken kadert in diverse maatschappelijke en economische trends en is bezig aan een revival. Maar maakberoepen en –opleidingen staan toch onder druk. Daarnaast zijn heel wat organisaties actief in Vlaanderen, maar ‘de maker’ voelt zich vaak alleen. Er is nood aan een maak(r)evolutie/beweging die hieraan tegemoet komt. 

Met De Makers willen we een ander imago geven aan vakmanschap, jongeren warm maken voor een beroeps- of technische opleiding, het publiek wakker schudden rond de vele makers die in ons land aan het werk zijn, maar vooral makers samenbrengen en ondersteunen.

Wie zijn de Makers

Wij spreken die makers aan die dezelfde waarden delen. De maker die kwaliteitsvolle nutsproducten maakt in België. De maker die daarbij bewust omgaat met materialen. Die toegevoegde waarde genereert dankzij zijn vakkennis en de eigenheid van zijn producten. Er zijn geen limitatieve criteria om aan deze makersbeweging mee te doen, zoals wel het geval is om het HIB authenticiteitslabel te bekomen. Iedereen die maakt in België en zich aangesproken voelt is welkom. Makers zijn de nieuwe en ambachtelijke maker, de aspirant maker, de DIY'er, de jonge maker én het maakbedrijf. 

Wat doen we voor Makers

Het UNIZO aanbod voor Makers en Maakbedrijven gaat heel breed. Zo erkennen we ambachtelijke makers met een authenticiteitslabel, begeleiden we maakbedrijven naar fabrieken van de toekomst, brengen we makers samen op netwerkevents, bouwen we mee aan een positief makers imago aan de hand van campagnes, video’s en uitdagingen. Een greep uit het aanbod ontdek je hieronder.

Meer over De Makers: website - Facebook - Twitter

De Makers

Handmade in Belgium

Met het authenticiteitslabel HANDMADE IN BELGIUM wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Hun producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Met het HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of –vrouw verenigen in een community. Wilt u als ambassadeur de HIB-community versterken? Als erkend ambachtsman en UNIZO-lid komt u in aanmerking. Stuur een mailtje met jouw gegevens en ondernemingsnummer naar hib@unizo.be

Bent u nog niet officieel erkend? Dan kan u hier gratis aanvraag doen bij de FOD economie. Het lidmaatschap kan u hier aanvragen!

Als lid van de HIB-community kan u bovenop uw UNIZO voordelen rekenen op:

  • Een erkenningsmoment in de vorm van een uitreiking van je vak en de kwalitatieve, authentieke producten die je maakt of diensten die je levert. Deze erkenning vertaalt zich in de ontvangst van het houten Handmade In Belgium label
  • Elke uitreiking wordt voorafgegaan door een persbericht.
  • Iedere nieuwe HIB labeldrager ontvangt een persoonlijke profielpagina op de website en wordt door UNIZO gepromoot naar het brede publiek.
  • Digitale HIB logo’s, e-banner en HIB promotiemateriaal worden bezorgd en kunnen vrij gebruikt worden voor communicatiedoeleinden voor binnen- en buitenland.
  • Om de community van HIB-ers samen te brengen worden netwerkactiviteiten, infosessies of opleidingen georganiseerd.
  • In samenwerking met de nationale verenging van beroepsfotografen, ontwikkelde UNIZO een voordeeltarief van 290 euro, exclusief 21% BTW voor het fotograferen van een bedrijfsreportage.

Meer over Handmade in Belgium: website - Facebook - Pinterest

KMOGPS voor het Maakbedrijf

Deze KMOGPS is een stappenplan op KMO-maat om de transformatie van jouw onderneming naar een KMO van de toekomst te realiseren. Een KMO die niet meer worstelt om te overleven, maar een duurzame groei kent.
Het stappenplan, 24 stappen in totaal, verloopt volgens 5 fases: voorbereiding, externe analyse, interne analyse, strategiebepaling, en tenslotte uitvoering en evaluatie. Aan de hand hiervan herdenk je je bedrijf in het licht van de actuele uitdagingen.

Ga naar de website om het stappenplan te doorlopen

Meer projecten van UNIZO

Met verschillende projecten biedt UNIZO ondernemers extra ondersteuning. Het zijn voornamelijk projecten die focussen op een specifieke problematiek of uitdaging waarmee u als ondernemers geconfronteerd kan worden. Maar evengoed projecten die een ondernemersvriendelijke omgeving als doel hebben.

Ontdek alle projecten van UNIZO