Hoe werkt de regeling inzake de mobiliteitsvergoeding of cash for cars?

Laatste aanpassing: 
04/03/2019

Hoe werkt dat?

Via deze regeling kan jouw werknemer een bedrijfswagen inruilen tegen een vergoeding. Het is aan jou als werkgever om een mobiliteitssysteem uit te werken waarin je de mobiliteitsvergoeding al dan niet opneemt en de werknemer kan beslissen om erop in te gaan.

Let op: de mobiliteitsvergoeding (cash for cars) is niet hetzelfde als het mobiliteitsbudget.

 

Een voorbeeld... 

Sofie kreeg vorig jaar bij haar promotie een bedrijfswagen. Maar ze hoeft geen lange afstanden te rijden voor haar werk en ze woont vlakbij het kantoor. Sofie is sportief en verplaatst zich liever met de fiets. Ze vraagt aan haar werkgever of ze haar bedrijfswagen kan inruilen voor een extra bedrag boven op haar loon.

Wat zijn de voorwaarden voor de mobiliteitsvergoeding?

Je kan niet zomaar beroep doen op de mobiliteitsvergoeding. Enkel als je binnen jouw onderneming minstens drie jaar met bedrijfswagens werkt voor jouw werknemers, kan er een beroep gedaan worden op de vergoeding. Voor bedrijven die nog niet zo lang bestaan, geldt wel een uitzondering: zij kunnen de maatregel meteen invoeren op voorwaarde dat ze op dat ogenblik één of meerdere bedrijfswagens ter beschikking stellen.

Bovendien komt een werknemer pas in aanmerking als hij de voorbije drie jaar minstens twaalf maanden over een bedrijfswagen beschikte. Daarvan moeten minstens drie maanden ononderbroken zijn, voorafgaand aan de aanvraag van de mobiliteitsvergoeding. De periode van drie jaar is enkel niet van toepassing wanneer de huidige werkgever nog geen drie jaar actief is.

Wanneer een werknemer verandert van werkgever mag hij zijn aantal maanden verder aanvullen bij zijn nieuwe werkgever. Wie al gebruik maakte van een mobiliteitsvergoeding bij zijn voormalige werkgever kan dit eveneens op zijn nieuwe job verder zetten.

Hoe wordt de mobiliteitsvergoeding berekend?

Welke cashvergoeding een werknemer kan krijgen, is afhankelijk van de bedrijfswagen die hij inruilt. Wel bestaat er een standaardformule waarmee de cashvergoeding op jaarbasis berekend wordt:

cataloguswaarde x 6/7 x 20%

Als je werknemer een tankkaart had, wordt het percentage opgetrokken tot 24%. Het bekomen bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Betaalde je werknemer een eigen bijdrage om de bedrijfswagen te gebruiken, dan breng je het bedrag van de laatste maand voor de inlevering van de bedrijfswagen omgerekend op jaarbasis in mindering van de waarde van het gebruiksvoordeel van de bedrijfswagen.

De mobiliteitsvergoeding ligt vast voor de verdere loopbaan. De vergoeding zal wel jaarlijks geïndexeerd worden.

Is de mobiliteitsvergoeding belastingvrij?

De mobiliteitsvergoeding is niet helemaal belastingvrij. De werknemers betalen belastingen op een forfaitair begroot bedrag. Dat gebeurt op basis van de formule cataloguswaarde x 6/7 x 4%.

Het bedrag van de vergoeding houdt geen rekening met de verminderde waarde van de wagen op het moment dat de werknemer hem inlevert.

Wat zijn de fiscale voordelen voor jou als werkgever?

Je geniet als werkgever van een aantal fiscale voordelen. De mobiliteitsvergoeding heeft immers hetzelfde (para)fiscaal statuut als de bedrijfswagen. De gewone RSZ-bijdragen gelden dus niet voor dit bedrag. Je betaalt wel een solidariteitsbijdrage. Deze wordt bepaald op het moment van de inlevering van de wagen. Het bedrag wordt jaarlijkse geïndexeerd.

Meer over: Loon en -voordelen, Andere loonvoordelen, Bedrijfswagen werknemer
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!