"Morgen gaan we in lockdown, en trek je plan"

gezichten crisis
Begin dit jaar openden Stephen en Hilde Quintens hun koffiebar en branderij Slowwings in Ieper. Niets deed vermoeden dat ze die twee maanden later weer moesten sluiten. Het werd een jaar met ups-and-downs, maar corona kon hun ondernemersdrive niet temperen. 

Stephen: “Net voor ik in maart ging slapen, stuurt een vriendin me dat het land in lockdown gaat. Dat was niet mijn beste nacht. Maar in de dagen erna probeerden we ons te heroriënteren. We volgden webinars en sleutelden aan onze sociale media en website. De tweede lockdown voelden we wat aankomen. Nu was het ook duidelijk dat we take away mochten aanbieden. En dat doen we nu drie dagen per week, naast thuisleveringen.”

Hilde: “Als koffiebar hebben we toch wel een sociale functie. In die zin is de take away wel een geluk. We kunnen buiten komen met de koffie en een babbeltje slaan. We merken ook wel dat onze klanten het sociale contact enorm missen.”

Stephen: “Als startende ondernemers kunnen we blijkbaar amper gebruik maken van de Vlaamse subsidies. Gelukkig zijn er wel de federale premies. Hierdoor komen er financieel min of meer door dit jaar.”

Hilde: “Maar corona betekende voor ons vooral het parkeren van dromen. We gingen workshops geven, kunsttentoonstellingen houden in onze koffiebar… Alles ging ook zo onverwacht. ‘Morgen gaan we in lockdown, en trek je plan.’ Dat gevoel hadden we wel een beetje.”

Stephen: “Het is vooral de vraag hoe rap mensen zullen durven terugkomen wanneer het weer mag. Sommigen willen wachten tot het vaccinatieplan volledig is uitgerold, maar wanneer is dat? Anderzijds hebben we liever dat de overheid ons nog wat langer dicht houdt, dan dat we nu mogen openen en in februari een derde lockdown moeten doorstaan. Ook de communicatie mag nog wat transparanter. Die is wel al een pak beter dan bij de regering Wilmès.”

Hilde: “Maar onze ondernemerspassie is er nog steeds, hoor. Natuurlijk hebben wij ook onze zorgen en die delen we met vrienden of familie, maar we blijven wel positief. Ja, het is moeilijk, maar dat geldt voor iedereen. Wij blijven geloven in onze passie en zijn ervan overtuigd dat we er zullen geraken.

UNIZO wil elke ondernemer een stem geven!

Wij zorgen ervoor dat die gehoord wordt bij de regering en bij alle beleidsmakers.
Wil je weten waar UNIZO op dit moment voor strijdt? 

Lees het in de blog van onze gedelegeerd bestuurder, Danny Van Assche

Wij willen je stem als ondernemer luider laten klinken en sterker laten doorwegen in het beleid.
Daarom is jouw steun als lid extra belangrijk.
Zo kunnen we onze slagkracht vergroten en harder met onze vuisten op ministeriële tafels slaan.

Ik steun UNIZO om op te komen voor mijn belangen!