‘Zwak belastingverhoging op liquidatiebonus af’

UNIZO heeft zich altijd fel verzet tegen de verhoging van de belasting op de liquidatiebonus. De regering-Di Rupo veroorzaakte vorig jaar heel wat ophef onder ondernemers en vrije beroepers. Ze besliste toen dat ondernemingen geen 10 maar 25 procent belasting moeten betalen op het positieve sado dat overblijft als ze hun onderneming opdoeken, de zogenaamde liquidatiebonus. Volgens de ondernemersorganisatie zou die belastingverhoging ervoor zorgen dat heel wat vennootschappen opgedoekt worden.

UNIZO deed in november 2013 een rondvraag bij 2.847 ondernemers. Daaruit bleek dat één op de tien zijn vennootschap zou liquideren als de belasting op de liquidatiebonus verhoogd zou worden. “Dat zijn ongeveer 25.000 vennootschappen”, stelt UNIZO.

De regering-Di Rupo bouwde wel een overgangsperiode in. Daardoor moeten ondernemers pas vanaf 1 oktober 2014 effectief 25 procent belasting betalen op hun liquidatiebonus. Eén op de vijf ondernemers bleek echter niet op de hoogte te zijn van de overgangsmaatregel. Zo bleek uit de UNIZO-rondvraag.

De ondernemersorganisatie dringt bij de volgende regering aan om de verhoging terug te schroeven of ten minste een veralgemening van de overgangsmaatregel door te voeren. Zo zouden ondernemers jaarlijks de kans krijgen om een deel van hun belaste reserves aan 10% te reserveren in functie van een liquidatie.