“Statiegeld op plastic flessen en blikjes zijn extra rompslomp voor handelaars"

UNIZO kant zich tegen het statiegeld op plastic flesjes en blikjes dat de Vlaamse regering na een impactstudie mogelijks wil invoeren. “Zeker kleine buurtwinkels hebben niet de ruimte om al die plastic flesjes en blikjes te stockeren en zullen daardoor extra investeringen moeten doen”, zegt UNIZO. De ondernemersorganisatie wijst ook op de rompslomp voor de consument. “Nu kan hij die flesjes en blikjes gewoon in de pmd-zak gooien die bij hem thuis wordt opgehaald. Door het statiegeld zou hij zelf naar de winkel moeten.”

Bovendien zal het probleem van zwerfvuil hiermee niet van de baan zijn. Plastic flesjes en blikjes maken maar een klein deel uit van de volledige berg zwerfvuil op en rond onze Vlaamse wegen. “Uiteraard moeten we er alles aan doen om het zwerfvuil te verminderen en sensibiliseringsacties blijven noodzakelijk. Maar door statiegeld te heffen op flesjes en blikjes ga je het probleem niet de wereld uit helpen.”

UNIZO wijst daarnaast op het concurrentienadeel met Frankrijk. “We leven in een klein land. Nu al rijden veel mensen naar Frankrijk om hun drank te kopen omdat het goedkoper is. Met statiegeld worden onze Belgische blikjes nog duurder. Dat gaat de regering dan nog meer stimuleren, met alle omzetdalingen voor de Belgische handelaar als gevolg.” Om over het probleem van het “Franse” afval nog maar te zwijgen. “Als dat bij de Belgische winkeliers terechtkomt, dragen zij de kosten, maar niet de baten. Ze hebben die blikjes en flesjes namelijk niet verkocht”. Wil Vlaanderen instaan voor de blikjes die in het buitenland gekocht zijn, dan moet er een soort markeringssysteem komen.  Maar dat verhoogt de kostprijs en belemmert het vrije handelsverkeer in Europa.  

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove
T 02/212.25.44 - M 0479/44.50.78 - E-mail: sanderijn.vanleenhove@unizo.be

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 0800 20 750 | ondernemerslijn@unizo.be