“Werkwilligen tegenhouden of bedrijven hinderen pikken we niet”

UNIZO-topman Karel Van Eetvelt vindt dat staken een recht moet blijven, maar hij pikt het niet dat werkwilligen tegengehouden of erger nog geïntimideerd worden. "De toegang tot bedrijven verhinderen of bedrijventerreinen afzetten is onaanvaardbaar en pikken we niet”, waarschuwt hij.

De ondernemersorganisatie benadrukt dat stakers die de wet overtreden daar de gevolgen van moeten dragen. UNIZO verwijst naar de mogelijkheid om een gerechtsdeurwaarder te sturen wanneer dat nodig is. De UNIZO Ondernemerslijn is zoals gewoonlijk 24/24u per mail en telefonisch bereikbaar voor advies of vragen, maar de lijn fungeert ook als meldpunt voor eventuele ongeregeldheden: 0800/20 750 of ondernemerslijn@unizo.be.
 
Volgens UNIZO ligt de stakingsbereidheid bij KMO-werknemers vrij laag. Dat bleek ook de afgelopen weken tijdens de provinciale stakingsdagen. In gemiddeld slechts 3 procent van de KMO’s staakten (een deel van) de medewerkers. De hinder was evenwel groot voor de KMO’s. Zo kwamen leveringen te laat, geraakten bestellingen niet bij de klant of kwamen werknemers niet of te laat op het werk door (weg)blokkades.
 
Overleg met werknemers
UNIZO roept werkgevers op om voorzorgen te nemen voor maandag. Zo raadt de ondernemersorganisatie aan om afspraken zo weinig mogelijk op maandag te plaatsen. Ook voor vrachtwagens, camionettes of voertuigen voor personenvervoer die moeten uitrijden, zorgen werkgevers best voor een plaats buiten het bedrijf of KMO-terrein. “Al zouden zulke maatregelen niet nodig moeten zijn als iedereen het stakingsrecht respecteert”, aldus UNIZO.

UNIZO roept de ondernemingen op om de vele KMO-werknemers die niet staken te bedanken, bijvoorbeeld via een ontbijt of een andere traktatie. Ook spoort UNIZO werkgevers aan om met hun werknemers een goed gesprek te voeren over de maatregelen van de regering en de impact op henzelf en het eigen bedrijf.