180.000 werknemers dreigen problemen te krijgen met maaltijdcheques

De leveranciers van maaltijdcheques en de sociale secretariaten kunnen vanaf 1 oktober 2015 geen nieuwe bestellingen voor papieren maaltijdcheques meer aanvaarden voor prestaties na de maand september. Een kwart van de werkgevers moet nog overschakelen naar elektronisch, goed voor ruim 180.000 werknemers.

Als de overstap niet op tijd geregeld is, dreigen werkgevers in sociale conflicten verzeild te geraken. ‘Er kan dan eigenlijk geen uitvoering gegeven worden aan het arbeidscontract, wat tot discussies kan leiden met klachten en mogelijk procedures tot gevolg’, zegt Jos Gijbels van USS.

‘Vakantietaakje’

In principe kan de overstap nog in de laatste week van september, maar Gijbels vreest een overrompeling en roept de werkgevers op om er sneller werk van te maken. ‘Doe het als een vakantietaakje’, raadt hij aan. ‘In de vakantie is het vaak rustiger en dan is er meer tijd voor.’

Ondertussen doet ondernemersorganisatie Unizo nog eens zijn beklag over de transactiekosten die de uitgiftebedrijven aanrekenen. ‘Die zijn nog steeds te hoog. Daar zit nog marge op’, klinkt het. Unizo is wel voorstander van de elektronische maaltijdcheques, wegens de tijdwinst en de besparing.

Deze zomer start Unizo met een sensibiliseringscampagne bij haar leden. ‘We zullen hen oproepen het nodige te doen, zodat ze op 1 oktober in orde zijn. En we gaan hen daar ook in begeleiden', klinkt het bij woordvoerster Sanderijn Vanleenhove. 

 

Bron: De Standaard