4 redenen om een laadpaal te installeren

Een elektrische wagen opladen, dat kan thuis of aan een publieke laadpaal. Of aan een semi-publieke laadpaal: die vind je aan handelszaken of ondernemingen. Is het interessant om die op je eigen parking te installeren? ZO zocht het uit, met dank aan netbeheerder Fluvius.

1 Je eigen gemak

De belangrijkste beweegreden blijft natuurlijk om de eigen elektrische wagen op het werk te kunnen opladen. Al zijn er zelfstandigen en bedrijfsleiders die geen elektrische wagen hebben en toch een laadpaal plaatsen. Als service voor de klanten of bezoekers bijvoorbeeld (zie ook verder).

2 Voor een groen imago

Elektrisch rijden doe je misschien ook omwille van fiscale redenen, maar vooral omdat je bewust bezig bent met het milieu. Misschien liggen er ook zonnepanelen op je dak of verbruik je enkel groene energie. Ondernemers kiezen vaak voor een ‘totaalpakket’ als het op duurzaamheid aankomt. Steeds meer ondernemers kiezen voor een groen imago en willen daar naar de buitenwereld mee uitpakken. Een laadpaal voor de deur maakt dat uitpakken natuurlijk visueel makkelijker.

3 Als service voor klanten

Je kan als ondernemer je laadpaal ook ter beschikking stellen van je klanten of bezoekers. Al dan niet tegen betaling (zie ook hieronder). Sommigen zetten het zelfs op hun communicatiekanalen: ‘Bij ons kan je even opladen’. Natuurlijk moet die bezoeker of klant wel een tijdje kunnen opladen. Als bakker dergelijke service aanbieden, zal in de praktijk misschien iets moeilijker zijn. Tenzij je natuurlijk een supersnelle laadpaal plaatst.

4 Als investering

Je kan een laadpaal ook als een businessmodel beschouwen. Want het is perfect mogelijk om je laadpaal ter beschikking te stellen van derden. Denk maar aan buurtbewoners, collega­ondernemers uit de buurt of het grote publiek. Zij kunnen dan tegen betaling aan jouw laadpaal ‘tanken’. Grote sommen geld ga je er niet mee verdienen. Je moet het eerder zien als een optimalisatie van je investering. Om de kosten wat te drukken of te recupereren. Ook die bakker om de hoek zou zijn ene laadpaal bijvoorbeeld na sluitingstijd kunnen openstellen voor derden.

Lees bijvoorbeeld hoe ondernemer Eric De Cuyper het aanpakte

Is je interesse gewekt? Dan ben je misschien ook benieuwd naar enkele praktische weetjes over laadpalen. 

5 praktische weetjes over laadpalen