40 procent van de student-ondernemers zet onderneming na studies voort

Liefst 40 pct van de Gentse studenten die tijdens hun studies een onderneming oprichtten, zet het ondernemerschap voort nadat ze afgestudeerd zijn. Een kwart van dat percentage blijft in bijberoep ondernemen, 15 procent doet dat in hoofdberoep. Dat meldt Student Ghentrepreneur, een samenwerkingsverband tussen de hogere onderwijsinstellingen (Arteveldehogeschool, HoGent en UGent), het stadsbestuur, ondernemersorganisatie Unizo en het onderzoekscentrum iMinds.

In Gent worden jaarlijks een 300-tal studenten met ondernemingszin begeleid. Honderd tot honderdvijftig van hen beschikken effectief over het statuut student-ondernemer. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die een doe-het-zelfcappucinoset ontwikkelen, originele vlinderdassen strikken, innovatieve uitvaartkisten bedenken die bedr ukt kunnen worden of schooltafels ontwerpen die vlot naar een staand model gebracht worden. Het bekendste succesverhaal is misschien wel dat van Jeroen De Wit, oprichter van Teamleader. De eerste student-ondernemer van het jaar opende onlangs in Berlijn een kantoor voor zijn Startup of the Year 2016. Om de impact nog beter te kennen, onderzoekt Student Ghentrepreneur het komende jaar onder meer of de student-ondernemers effectief het bedrijfje voortzetten dat ze als student opstartten, of dat ze met hun ondernemingsvaardigheden in andere start-ups gaan werken, of een innovatieve rol in een bestaand bedrijf opnemen.

Karel Van Eetvelt van UNIZO: UNIZO is blij met de positieve vlucht van het ondernemerschap in het hoger onderwijs. via haar Stichting onderwijs & ondernemen stimuleert ze al jaren ondernemingszin vanop de schoolbanken. Dat  werpt duidelijk zijn vruchten af”