9 op de 10 ondernemers geen begrip voor betoging

Minstens 100.000 mensen betoogden donderdag tegen de besparingsmaatregelen van de regering-Michel. Onder de betogers waren weinig ondernemers te bespeuren. Uit een rondvraag van UNIZO blijkt dat 9 op de 10 werkgevers geen begrip heeft voor de vakbondsactie van donderdag.

Integendeel, slechts 3 procent van de ondervraagden kan zich helemaal niet vinden in het regeerakkoord. Ruim 6 op de 10 ondernemers staan grotendeels achter het federale regeerprogramma. Vooral de loonlastenverlaging kan op heel wat goedkeuring rekenen. Liefst 96% van de ondervraagden staat achter die maatregel.
Ook de indexsprong kan op heel wat goedkeuring rekenen bij de ondervraagden. 77% schaart zich achter de sprong, 12% staat er eerder weigerachtig tegenover. Daarnaast keuren 7 op de 10 ondernemers de verhoging van de pensioenleeftijd goed.

"Ondernemers beseffen duidelijk dat er iets moet veranderen. De hervormingen zijn nodig om onze economie draaiende te houden, jobs te creëren en de factuur niet naar de volgende generatie door te schuiven", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Al bij al bleef de hinder beperkt voor de KMO’s. Wel opvallend: 1 op de 10 werknemers kwam te laat op het werk door de vakbondsactie. UNIZO benadrukt dat het vandaag slechts om een betoging ging. De ondernemersorganisatie verwacht veel meer problemen op de stakingen vanaf 24 november. UNIZO blijft kiezen voor overleg en wil een positief signaal uitsturen. Daarom herneemt de ondernemersorganisatie haar online petitie “Wij staken niet”. Al wie vindt dat overleg de enige uitweg is, kan zijn stem laten horen op www.wijstakenniet.be.
 
Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 0800 20 750 | ondernemerslijn@unizo.be