"Als je geen rekening houdt met cijfers, kan het snel de verkeerde kant opgaan"

Marijn Fransen en zijn vrouw Charlotte Fleerackers zijn de bezielers van Stabco: specialist in funderingstechnieken. Het bedrijf groeit hard. Nu, vier jaar later, voelt Charlotte dat het cijfermatig beter kan. Maar ze weet niet hoe ze het moet aanpakken. Daarom klopt ze aan bij UNIZO voor advies en financieel inzicht.

stabcoMarijn is goed in wat hij doet: funderingen. Omdat hij zich niet meer lekker voelt in zijn job, besluit hij om zelfstandige te worden. “Marijn maakte van zijn hobby zijn beroep”, vertelt Charlotte. “En ik ging daarin heel graag mee.” Ze slaan de handen in elkaar en stampen Stabco uit de grond. “We willen een gezond bedrijf met een menselijke touch. Zodat klanten met ons samenwerken omdat we professioneel werk afleveren én omdat ze met een gerust hart bij ons aankloppen. En dat werkt prima!”

 

Nog altijd starters

We zijn hard gegroeid en dat ging gepaard met de nodige groeipijnen en uitdagingen. Toch voelen we ons na vier jaar nog altijd starters: we moeten nog zoveel leren. Daarom wou ik graag dat er een neutrale partij, buiten onze adviesraad, eens naar onze cijfers keek. Ik voelde dat het ergens wat wrong, maar kon er mijn vinger niet opleggen. We werden hierdoor onzeker en dat begon door te wegen. En dat is niet de bedoeling.” Dat Charlotte aanklopt bij UNIZO, vindt ze logisch: “Ik volgde vroeger al begeleidingen bij UNIZO en was daar heel tevreden over.” Zo komt ze bij coach Greet terecht.

Verrassende conclusies

“Het contact met Greet verliep supervlot”, vertelt Charlotte enthousiast. “Tijdens de eerste sessie luisterde ze naar mijn verhaal en onzekerheden. Bovendien namen we de balans onder de loep. Door alles in een matrix te plaatsen, kwam er al veel aan het licht. Hierop werkten we dan verder. Ik had ook per funderingstechniek de kostprijsberekeningen opgesteld. Die pluisden we uit en kwamen al meteen tot enkele verrassende conclusies.”

"Ik ben ervan overtuigd dat je als ondernemers moet blijven bijleren, anders kan je bedrijf niet groeien"

Cijfers? Belangrijk!

“Samen met Greet werkte ik een financieel model uit dat ik ook nu nog elke maand gebruik. Zo weet ik perfect wanneer ik waar moet bijsturen. We beseffen nu op welke technieken we moeten inzetten en met welke parameters we rekening moeten houden. Dit bevestigt nog maar eens wat ik altijd zeg: als je niet met je cijfers bezig bent, kan het weleens snel de verkeerde kant opgaan.”

“Marijn en ik gaan binnenkort een begeleiding volgen rond groei en strategie om onze samenwerking nog te versterken. Ik ben ervan overtuigd dat je als ondernemers moet blijven bijleren, anders kan je bedrijf niet groeien.” Om af te ronden richt Charlotte zich tot andere ondernemers: “Als je twijfelt of je goed bezig bent, dan helpt UNIZO om je een beter financieel inzicht in je bedrijf te geven. Wij hebben heel veel geleerd van Greet.”

Coach Greet over de samenwerkingcoach greet

“Charlotte en Marijn zijn het type ondernemers dat mij blij maakt. Ze richten zich op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Ze zijn gedisciplineerd en betrokken bij hun firma. Charlotte kwam naar mij en wou meteen aan de slag, ze volgde alle richtlijnen snel en correct op. Het was een intense maar leuke periode. Als coach zulke gepassioneerde ondernemers begeleiden geeft voldoening en energie”, vertelt Greet.

"Er komt wel wat puzzelwerk bij kijken: ondernemers moeten echt in hun cijfers en activiteiten duiken. "

 

“Er zaten een aantal onduidelijkheden in de cijfers van Stabco. En voordat ze onomkeerbare beslissingen zou nemen, wou Charlotte de oorzaak ervan kennen. Ik weet uit ervaring dat strategische analyse van cijfers soms onverwachte resultaten geeft. Er komt wel wat puzzelwerk bij kijken: ondernemers moeten echt in hun cijfers en activiteiten duiken. Bij Stabco bleek een rendementsprobleem bij enkele activiteiten de oorzaak. Charlotte focuste zich meteen op dit punt en de cijfers gingen weer de goede richting uit.”

“Tijdens de begeleiding hebben we vier persoonlijke sessies. Daarover doen de meeste ondernemers enkele maanden, maar hier waren we in een maand rond. Het was voor Charlotte gewoon erg belangrijk om snel concrete stappen te zetten.” Ook Greet geeft graag nog advies mee: “Je moet als ondernemer niet alles alleen doen. Laat je omringen door mensen met kennis en laat hen jou helpen.”

Ben jij ook klaar om samen met een coach in je cijfers te duiken?  Dan is de UNIZO-begeleiding Financieel Inzicht iets voor jou!

Laat je coachen!

   

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

 

Meer over: Begeleidingen