Amper 17 % KMO-exporteurs naar VK dekt zich in tegen wisselkoersrisico's. Nochtans heeft nu al 21 % er last van

Amper 17 % van de KMO’s die exporteren het Verenigd Koninkrijk dekt zich in tegen wisselkoersrisico’s. Daarvan heeft 4 % zich pas ingedekt sinds de aankondiging van de Brexit. En niet meer dan 15 % is van plan zich alsnog in te dekken. Dag blijkt uit onderzoek van UNIZO Internationaal bij 645 respondenten. Opmerkelijke cijfers, wetende dat intussen al 21 % van de ondernemingen aangeeft schade te ondervinden door de gewijzigde wisselkoers van het Britse Pond, sinds de aangekondigde Brexit.

Nog opvallend: 50 % van de KMO's die exporteren naar het VK zegt niet van plan te zijn zich tegen wisselkoersrisico’s in te dekken. Dat percentage sluit nauw aan bij de 56% ondernemers die exporteren naar het VK en aangeven geen omzetdaling te hebben.  Intussen geeft 60 % van de ondervraagden wel aan nog meer nadelige gevolgen voor hun bedrijf te verwachten eenmaal de Brexit definitief is afgerond.
 
“Opmerkelijke cijfers die aangeven hoe belangrijk het is om internationaal actieve KMO’s hierover te sensibiliseren”, aldus Annemarie Vandewalle van UNIZO Internationaal. “Temeer omdat uit dezelfde bevraging blijkt dat 23 % niet weet hoe eenvoudig de procedure werkt. Deze vorm van risico-beheersing is niet alleen weggelegd voor grotere bedrijven, ook voor KMO’s. Je maakt met de bank een afspraak over de vaste koers waartegen je, in dit geval, Britse Ponden aankoopt gedurende een periode van, bijvoorbeeld, de komende zes maanden en klaar. Over hoe omgaan met wisselkoersrisico’s organiseerde UNIZO Internationaal onlangs een praktische workshop. Die gaan we allicht moeten herhalen. Op korte termijn, want de belangen zijn te groot.”
www.unizo.be/internationaal
 
Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be