Ani-Zoo stelt vast dat de Vlaamse Minister voor Dierenwelzijn rekening houdt met hun standpunten.

Ani-Zoo stelt vast dat Vlaanderen via zijn Minister voor Dierenwelzijn rekening houdt met hun standpunten en dat Minister Weyts een efficiënt beleid zal voeren binnen een level playing field dat voor iedereen geldt.

Wij willen de Minister voor Dierenwelzijn van Vlaanderen feliciteren met zijn aanstelling en kijken, als vereniging, uit naar een vruchtbare samenwerking.

De druk op het kweken en verhandelen van huisdieren, meer bepaald honden en katten, neemt constant toe.

In vergelijking met de andere Europese lidstaten heeft België nu reeds de strengste wetgeving op het vlak van dierenwelzijn. Desondanks stelt de maatschappij steeds hogere eisen op dit vlak. Ani-zoo, aangesloten bij UNIZO,  begrijpt deze verzuchtingen en stelt vast dat er in het Vlaams regeer akkoord rekening is gehouden met hun voorstellen. Hierbij de voorstellen die we voorgelegd hebben aan de Vlaamse regeringsleiders:

  1. Bij onregelmatigheden het vervolging- en sanctiebeleid (zowel fiscaal als juridisch) gevoelig opdrijven en dit op de volledige ketting (en alle betrokkenen).
  2. Verplichte registratie van de ouders van de pups om zwartwerk en erfelijke afwijkingen te kunnen opsporen.
  3. Opstellen van een objectief plan, voor de professionele kwekers en kweker handelaars, voor de socialisatie van de pups.
  4. Beperken van de publiciteit op het internet en enkel nog toelaten voor de erkende ondernemingen.
  5. Betere communicatie naar de consument.

Ondertussen werkt Ani-Zoo verder aan de acties die ze in de voorbije jaren gestart zijn zoals de verder implementatie van het intern reglement voor hun kwekers en kweker handelaars en de verdere uitwerking van het Fokkerijstatuut in het kader van de beperking van erfelijke afwijkingen bij honden.

Ani-Zoo werkte in het verleden reeds mee aan de Raad voor Dierenwelzijn op Federaal niveau en hoopt dit vanaf nu verder te kunnen zetten op Regionaal niveau.

 

Persverantwoordelijke:

 Paul De Cooman
Algemeen Directeur

Tel +32 (0)53 66 10 65
Mob +32 (0) 475 36 40 00
paul.decooman@ani-zoo.be

www.ani-zoo.be

ANIZOO