“Authentieke, eerlijke mode. Fantastisch toch?”

Op haar 15de. Toen al ontkiemde de ondernemer in Ellen Kegels. Wat begon als een hobby werd een heuse business. Want vandaag zijn haar mutsen, sjaals en high fashion-kleren tot in Japan te vinden. Voor een keertje zijn die niet gemaakt in een slavenfabriek in Bangladesh, maar door Peruaanse vrouwen die een eerlijk loon krijgen én opvang voor hun kinderen. Over een sociaal ondernemingsplan gesproken. Reden te meer om de ambitieuze onderneemster eens bij de alpacamuts te grijpen en haar haar verhaal uit de doeken te laten doen.

In den beginne…
“Eigenlijk ben ik al gestart toen ik 15 was. Niet officieel natuurlijk. Maar ik haakte mutsen voor familie, vrienden en kennissen. Ik ging elk jaar snowboarden en in dat milieu was het hip en trending om je eigen muts of hoofdband te haken. Dus ben ik dat gretig beginnen meedoen. En stilaan groeide mijn hobby uit tot een studentenjob. Terwijl ik mijn opleiding volgde, maakte ik mutsen op bestelling. In de zomer probeerde ik een stock op te bouwen en in de winter haakte ik mutsen op maat. Ik verkocht elke muts voor een 35 euro. Veel te weinig voor de uren die ik erin stak, weet ik achteraf. Zeker als je bedenkt dat de wol alleen al 15 euro kostte. Maar het was een begin. Nu LN Knits vandaag met pure alpacawol werkt, kost een muts 60 euro.”

“Dankzij de sociale media is het allemaal heel snel gegaan. Eerst moest ik het van mond-tot-mondreclame hebben. Ik haakte een muts voor vrienden, dan voor vrienden van mijn zussen en broers, nichten en neven… en stilaan liep het aantal bestellingen op. Wie een muts wilde, moest lid worden van de Facebookgroep van LN Knits. Telkens als een muts klaar was, postte ik een foto van die muts op een hoofd van isomo en tagde ik de persoon voor wie ze bestemd was. En dat kon zijn of haar hele netwerk zien. Het aantal leden van de groep groeide tot ik de bestellingen niet meer aankon. De juiste mensen, namelijk journalisten en trendwatchers, zijn me beginnen volgen en nadat LN Knits enkele keren in de geschreven media was verschenen, was het echt vertrokken. Haken en breien was opeens niet meer oubollig, maar net heel hip.”

Van hier tot in Peru
“Van bij het begin was het mijn droom om ooit een heel dorp in Peru aan het werk te zetten. Tegen een eerlijk loon. Vandaag is dat min of meer het geval. 350 Peruaanse vrouwen haken en breien voor LN Knits en worden daar fair voor betaald. Dat heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde gehad. ..."

Benieuwd naar het volledige ondernemersverhaal van Ellen Kegels? Lees het deze maand in ZO Magazine!