Begeleiding Strategie & Groei: experts @ your service

Stilstaan is achteruitgaan. Het is een cliché. Toch is het voor ondernemers wel de waarheid. Ga je niet vooruit? Dan duwen innovatieve concurrenten jou zo de markt uit. Bovendien blijft de coronapandemie je uitdagen om je onderneming én jezelf te blijven heruitvinden en aanpassen. Want ook als mens evolueer je voortdurend. Maar de juiste weg vinden is niet altijd evident.

In de begeleiding Strategie & Groei nemen ervaren UNIZO-coaches ondernemers en hun onderneming onder de loep. Zoals Annik. Ze is de geknipte persoon om meer te vertellen over deze boeiende begeleiding. “De term Strategie & Groei mag je heel ruim nemen. Want het gaat om meer dan groeien”, vertelt Annik. “Ook ‘veranderen’ en ‘evolueren’ vallen onder deze noemer. Zo sloeg de pandemie veel bedrijven in eerste instantie lam. Maar wat zagen we? Ondernemers die zichzelf heruitvonden. Er ontstonden nieuwe businessmodellen. We zagen dat veel bedrijven deze situatie gebruikten om hun kosten en processen te verbeteren. Dat is inderdaad niet voor iedereen evident. Veel ondernemers vonden dan ook hun weg naar Strategie & Groei. Want leren omgaan met veranderingen, dat is waarrond ondernemen draait.”

Combinatie wetenschap en ervaring

De voorbije zes jaar volgde al een achthonderdtal ondernemers de begeleiding. Een indrukwekkend cijfer. “En wat nog indrukwekkender is, is dat we een Net Promoter Score (NPS) hebben van meer dan 70. Een getal waar we trots op zijn.”

Dit hoge cijfer is geen toeval volgens Annik. “Strategie & Groei is een uniek traject. Het is wetenschappelijk onderbouwd waarbij we inzichten gebruiken die wereldwijd zijn onderzocht. Zoals: wat houdt ondernemen in? Hoe gaan ondernemers de uitdaging aan? En welke eigenschappen hebben ze nodig om succesvol te zijn?”

“Daarnaast zijn er de coaches. Allemaal met meer dan twintig jaar ervaring. Bovendien weten ze hoe ze die wetenschappelijke informatie behapbaar moeten maken voor de ondernemer. En dat maakt deze begeleiding zo interessant.”

Betaalbaar voor iedere ondernemer

Het traject duurt ongeveer zes weken en bestaat uit drie gesprekken. Die duren telkens drie à vier uur. Eerst brengen coach en ondernemer de onderneming in kaart. Daarna is het de beurt aan de ondernemer. Aan de hand van testen en vragenlijsten leert hij of zij zichzelf beter kennen, als mens en als ondernemer. Al deze resultaten giet de coach in een wetenschappelijk onderbouwd rapport.

“De begeleiding is er voor alle soorten ondernemers en ondernemingen. Of je nu nog maar enkele jaren bezig bent of een oude rot in het vak. Freelancer, kmo of multinational. Iedereen kan op een gegeven moment de frisse blik van een coach gebruiken. En dat hoeft echt niet alleen op een kantelpunt te zijn. Liefst daarvoor eigenlijk. Alleen starters verwijzen we graag door naar de begeleiding Starten”, vertelt Annik.  

“Je hoeft de begeleiding niet alleen te doen. Breng gerust je (bedrijfs)partner mee. We zien hierbij een positief effect, want je leert elkaar veel beter kennen. Op die manier kun je elkaar echt ondersteunen en naar een hoger niveau tillen.”

Al die expertise, is dat wel betaalbaar? “Jazeker. Normaal gezien kost deze begeleiding in werkelijkheid veel meer, maar dankzij onder andere de steun van VLAIO kunnen ondernemers zich laten begeleiden voor 850 euro”, weet Annik.

Wees voorbereid

“De laatste twee jaar kunnen we moeilijk normaal noemen …” Annik ziet nog veel ondernemers worstelen met de veranderingen die de coronapandemie met zich meebrengt. “Het is nu hét moment om in actie te schieten. Want het einde van de pandemie is nog niet in zicht. Wat komt er nog op ons af? Het is tijd om een solide plan B uit te werken. Of nee, geen plan B. Gewoon een nieuwe strategie. Wees voorbereid.”

“Als ondernemer doorloop je verschillende levensfases. Daarom staan de begeleidingen van UNIZO niet los van elkaar. We merken steeds vaker dat mensen verschillende trajecten volgen. Niet in een bepaalde volgorde, maar wel wat voor hen op dat moment relevant is.”

Ben je nieuwsgierig naar de begeleiding Strategie & Groei?
Zet dan je eerste stap naar (persoonlijke) groei door contact met ons op te nemen.
Net zoals Mieke van Chocola-Tuti: lees hier haar verhaal.

Neem dan snel contact op

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

De begeleiding Strategie & Groei is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp Management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de Strategie & Groei-coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten. Strategie & Groei krijgt de steun van het Agentschap Ondernemen.

Meer over: Begeleidingen