“Ben je nu helemaal gek geworden?”

“Ben je nu helemaal gek geworden?” Nancy Van den Eynde (39) herinnert zich nog levendig de reacties wanneer ze vrienden en familie vertelt dat ze een eigen zaak wil beginnen. Want op dat moment bekleedt ze een goedbetaalde, internationale salesfunctie bij een groot bedrijf. Een job om jaloers op te zijn. En toch zet ze, met de hulp van UNIZO, de stap. Dit is haar verhaal.

Ongeveer anderhalf jaar is Nancy intussen bezig met Word Watchers. Het concept? Bedrijfsprocessen optimaliseren, samen met de communicatie die daarmee gepaard gaat.

Het idee voor haar bedrijfje ontstaat wanneer ze bij haar werkgever van dat moment een project pitcht om een aantal zaken die intern stroef lopen, te verbeteren. Ze krijgt groen licht en het project wordt een succes. Dat geeft haar zoveel voldoening dat er een lampje begint te branden: dat wil ik ook voor andere bedrijven doen. Nancy heeft er zin in, maar familie en vrienden reageren minder enthousiast: “Ben je gek? Zo’n mooie functie opgeven voor een onzeker bestaan?”

Nancy twijfelt even, maar zet toch door met haar droom. Omdat ze absoluut geen ondernemersachtergrond heeft, gaat ze voor de opstart eerst te rade bij UNIZO. Met resultaat: Word Watchers ziet het levenslicht in april 2017. Een paar maanden later volgt een mailtje van haar UNIZO-adviseur. Hoe het ermee gaat? En met een tip: “Misschien is Road to Action ook wel iets voor jou.”

Omdat ze alles nog volop aan het uitzoeken is en zich als beginnend ondernemer nog onzeker voelt, schrijft Nancy zich in. “Ik vroeg me vooral af of ik alles wel op de juiste manier benaderde.”

Van pet wisselen

UNIZO-coach Roel helpt haar een gerichte strategie uit te tekenen. “Roel heeft vooral goed geluisterd naar wat ik nodig had. Dat bleek een terugkeer naar de essentie: we definieerden wat Word Watchers voor mij betekent en wat ik wil bereiken met mijn bedrijf. Op basis daarvan werkte Roel een begeleiding op maat uit.”

Hij leert haar eerst en vooral om de pet van uitvoerder af te zetten en de ondernemerspet op te zetten. Bijvoorbeeld door alles wat ze doet ook uitgebreid te documenteren en processen te standaardiseren, zodat ook potentiële werknemers een duidelijke leidraad hebben. “Ik was gewend om maar te blijven gaan, zonder echt na te denken over de manier waarop.”

Leren van andere ondernemers

Met Word Watchers helpt Nancy zélf orde scheppen bij ondernemingen. Heeft ze echt iets gehad aan de UNIZO-begeleiding? Jazeker. “Dankzij Word Watchers weet ik uit de eerste hand hoe belangrijk die kritische outsidersblik is. Als ondernemer is het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen werken in en werken aan je zaak. Door die coachingsessies met Roel verplichtte ik mezelf ertoe om ook dat laatste te doen.”

“Bovendien was het fijn om nog iemand te kennen die al vaak samenwerkte met andere startende ondernemers. Niet alleen om mijn netwerk uit te breiden, maar ook om ideeën uit te wisselen over hoe anderen omgaan met hun groeipijnen.”

Haar grootste ‘probleem’, intussen? Haar bedrijfje loopt als een trein. Door een overvolle agenda is ze niet altijd beschikbaar voor nieuwe aanvragen. Dus denkt ze voorzichtig aan uitbreiding. Ook daarbij komt het advies van Roel goed van pas. “Roel hielp me definiëren wat groei voor mij betekent. Als mama van twee jonge kindjes van zes en zeven jaar oud, is bijvoorbeeld de balans tussen werk en gezin heel belangrijk voor mij. Ik heb niet de ambitie om snel te knallen, wel om organisch te groeien – maar ook daarvoor werk ik graag met een duidelijk plan. Ik weet nu in welke richting ik Word Watchers zie evolueren.”

De volgende stap? “Het wordt tijd om mijn groeiplannen in de praktijk te brengen”, zegt Nancy. “Het moment om een eerste personeelslid aan te werven nadert.”

Net als Nancy een duidelijke richting geven aan je onderneming? Schrijf je in voor een begeleidingstraject bij UNIZO!