Beslissing Vlaamse regering over Uplace: "Dom, kortzichtig en hypocriet"

uplace

 

 

 

 

 

 

 

"Dom, kortzichtig en hypocriet". UNIZO-topman Karel Van Eetvelt spaart de Vlaamse regering niet in een eerste reactie op de goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor megashoppingcomplex Uplace.

Overal verkondigen dat je als Vlaamse regering de kleinhandel wil steunen en volop wil inzetten op sterkere handelskernen in het hart van onze gemeenten. En dan toch, ondanks alle tegenargumenten, ook en vooral vanuit UNIZO, zo'n reusachtig shoppingcomplex toelaten. Onbegrijpelijk, maar vooral heel dom, klinkt het harde oordeel bij UNIZO. De zelfstandige detailhandel, de mobiliteit en het milieu zullen hier de dupe van worden.

Het argument dat Uplace voor duizenden extra banen gaat zorgen, doet UNIZO af als een lachertje. De tewerkstelling in de nieuwe winkels binnen het complex zal ten koste gaan van die in de gevestigde zelfstandige kleinhandel. Er wordt alleen extra werk gecreëerd voor de bouwvakkers die het complex zullen optrekken. Maar voor dit soort projecten worden in de praktijk grote bouwgroepen in geschakeld die vooral met Oost-Europese en Zuid-Amerikaanse bouwvakkers werken. Van bijkomende Vlaamse of Belgische zal in dit geval nauwelijks sprake zijn.

UNIZO zoekt momenteel uit welke juridische stappen eventueel nog tegen Uplace kunnen worden gezet.

Bekijk hier het overzicht van acht jaar Uplace-dossier.

Meer over: Kernversterking