Beveilig uw bedrijf (extra) tijdens uw vakantie

Misschien vertrekt u straks op vakantie voor een welverdiende rust. We gunnen het u van harte. Maar let op. Inbrekers kunnen wel eens misbruik maken van uw afwezigheid om in uw zaak in te breken. Enkele preventietips.

  • Sluit uw bedrijf (extra) grondig af voor uw vertrek. Dat klinkt vanzelfsprekend. Maar een kleine vergetelheid is snel gebeurd. U vergrendelde misschien alle deuren. Maar staat er nergens geen raampje meer open?
  • Verwittig de lokale politie vooraf van uw afwezigheid en van de eventuele sluitingsperiode van uw bedrijf. Tijdens patrouilles kunnen ze dan een extra oogje in het zeil houden.
  • Vraag zo mogelijk ook aan collega's-ondernemers rondom uw bedrijf om extra alert te zijn voor eventueel verdachte bewegingen rondom uw bedrijf.
  • Laat een vertrouwenspersoon (een medewerker, familielid...) op tijd en stond langsgaan bij uw bedrijf om te controleren of alles nog in orde is. Hoe meer passage en controle u voorziet, hoe groter de risico's voor mogelijke inbrekers en hoe kleiner de kans dat ze zullen toeslaan.
  • Wees zo discreet mogelijk over uw verlof. Uiteraard moet u uw zakenrelaties verwittigen van uw afwezigheid. Maar denk twee keer na vooraleer u over uw afwezigheid rept op uw website of op sociale media. Ook kandidaat-inbrekers lezen mee.
  • Laat geen waardevolle spullen zichtbaar 'rondslingeren' in uw bedrijf. Berg vooral makkelijk mee te nemen veilig op en onttrek ze op zijn minst aan het oog. Een kantoorruimte op het gelijkvloers met grote ramen langs de straat, van waar je de laptops op de bureaus open en bloot zit staan... Dat is er bijna om vragen.
  • Haal die kluis leeg voor u vertrekt. Haal al het geld en waardevolle documenten er uit en breng het veilig onder bij, bijvoorbeeld, uw bank. Inbrekers die weten dat ze door uw afwezigheid voldoende tijd hebben, durven misschien wel een aanval op uw kluis wachten, als ze vermoeden dat er veel geld in zit. Aan een openstaande, zichtbaar lege kluis beginnen ze niet.
  • Zet uw alarminstallatie aan en controleer ze grondig. Duid ook een vertrouwenspersoon aan die weet hoe de installatie af en aan te zetten en geef diens contactgegevens door aan de politie. Wanneer het alarm aanslaat, moet iemand dat weer kunnen uitzetten, ook als u er zelf niet bent.
  • Heeft u bewakingscamera's, check dan of die correct zijn ingesteld en behoorlijk werken. Bij eventuele inbraken tijdens uw afwezigheid kunnen ze de politie  helpen de daders te identificeren en te vatten.
  • Bestel-, aanhang-, en/of vrachtwagens met dure materialen zet u zo mogelijk best ergens binnen. Lukt dat niet, haal dan op zijn minst de meest waardevolle spullen (gereedschappen, machines...) er uit en berg die veilig op. Parkeer uw voertuigen zo dicht mogelijk bij elkaar, zodat kandidaat-inbrekers de achterklep niet open krijgen en de doorgang tussen de verschillende voertuigen te smal is om er grotere materialen uit te stelen.

Voor meer inbraakpreventietips, ook ter beveiliging van uw privé-woning kan u terecht bij uw lokale politie.

Meer over: Beveiliging