Bij de National Federated Chamber of Commerce and Industry

Na SACCI, de South African Chamber of Commerce and Industry, was vandaag NAFCOC aan de beurt. NAFCOC staat voor National African Federated Chamber of Commerce and Industry. Wat naamgeving betreft kan er verwarring zijn maar naar lidmaatschap niet. NAFCOC is de verdediger van de zwarte ondernemers. Ze beweren op hun website 156.000 leden te hebben, alleen blijkt hun CRM-systeem niet helemaal op punt te staan en is het een kunst om alle ledenlijsten van de vele provincies en sectoren in één betrouwbare lijst te krijgen. Niettemin vertegenwoordigen ze de leidende zwarte stem.

Check zeker hun website...

Stephen en ik werden zoals verwacht met Afrikaanse jovialiteit ontvangen en we starten met een heerlijke maaltijd, ter plekke klaargemaakt door de ‘mama’s’ van het kantoor. En wat hebben die mensen toch fantastische namen: Innocent, Poppy, Kmbala. Vandaag gaf ik een training aan de provinciale verantwoordelijken van NAFCOC, een groep van 15 ondernemers uit alle hoeken van Zuid-Afrika die zich voor drie dagen engageren om de tool in de vingers te krijgen.

BartDagTwee3Het verschil met gisteren was dat ik al halfweg mijn presentatie was en er nog steeds geen vragen of reacties uit de groep kwam. Naar Afrikaanse gewoonte is dat niet normaal. Hoewel ik tijdens mijn toelichting meermaals herhaal dat ik niet gekomen ben om hen eens te tonen hoe ze het moeten doen. Dat ik enkel en alleen een geslaagde Belgische ervaring wil delen, voel ik dat het moeilijk wordt om hen mee te krijgen in het verhaal. Op een bepaald ogenblik heft Poppy haar hand op en zegt me dat ze vreest dat ik hen niet zal kunnen helpen. Ik besef volgens haar niet hoe lastig het is om tegen het blanke overwicht te strijden. Hun stem wordt niet gehoord en zelfs de lokale politici denken alleen maar aan zichzelf. Later zei Stephen me dat er na 20 jaar van nieuwe democratie nog steeds veel weerstand en gelatenheid bestaat bij de zwarte bevolking. Ik maakte haar duidelijk dat ik die problemen inderdaad niet kan oplossen maar dat ik wel zal proberen om haar te helpen om met de leden/ondernemers uit haar gemeenschap tot sterke prioriteiten te komen waarmee ze naar de politici kan stappen.
In het tweede deel van de sessie rolden we de grote cirkels uit op de tafels en verzamelden we rond de thema’s die erop vermeld staan. En toen kwam de groep pas echt los en konden we de vragen en opmerkingen niet meer bij houden. Na enige tijd moesten we hen duidelijk maken dat we niet vandaag maar morgen tijdens een tryout de tool zouden gebruiken. Zo sterk waren ze meegezogen in de methodiek. Op het einde was iedereen enthousiast en kwamen ze bij Stephen vragen of ze de cirkels al mee konden nemen.

Morgen trekken we met deze groep naar een dorp, genaamd Mashishini. Zelfs Google vindt het niet op de kaart, tenzij Stephen het mij verkeerd gespeld heeft. NAFCOC heeft daar een sterke lokale afdeling en wil hen als proefkonijn inzetten. De deelnemers die ik vandaag kort heb opgeleid zullen morgen als toeschouwer, verslaggever en moderator optreden. En toen ik vroeg wie morgen bereid was om als eerste de testgroep als moderator wou voorzitten, stak Poppy als eerste enthousiast haar hand op…
Mission accomplished.

Morgen vijf uur in de auto naar het noorden, richting Kruger Park. Geen idee of ik van daaruit makkelijk verslag kan uitbrengen, zo niet krijgen jullie donderdag volgende aflevering van ‘Bart in Afrika’.