Bouwunie waarschuwt voor wildgroei thermografische metingen

thermografieBeelden van thermografische camera’s zie je steeds vaker opduiken. Bedrijven die een analyse via thermografische camera aanbieden, schieten als paddenstoelen uit de grond.  Via deze camera kan nagegaan worden hoe goed of slecht woningen geïsoleerd zijn en na het aanbrengen van isolatie kan geconstateerd worden of de plaatsing goed gebeurd is.  Een zeer interessant hulpmiddel dus voor zowel bouwheren als bouwbedrijven maar Bouwunie waarschuwt voor misbruik.  Een thermografisch beeld analyseren vraagt vakmanschap maar momenteel is er geen wettelijke erkenning in België en kan iedereen zich een camera aanschaffen en een analyse uitvoeren, klinkt het. 

Wie zijn huis of appartement wil renoveren en wil controleren waar de woning energie verliest, kan dat via een beeld van een thermografische camera constateren. Ook wie wil controleren of isolatie goed geplaatst is, kan via een thermografische foto controleren of dit op een correcte manier is gebeurd en er geen risicovolle koudebruggen of onderbrekingen in de isolatie gevormd zijn.   Een thermografische camera is dus bijzonder nuttig in de bouwsector.  Het maken van infraroodbeelden is erg gemakkelijk en heel wat bedrijven gooien zich dus op deze nieuwe markt. Maar het analyseren en interpreteren van deze beelden vraagt de nodige deskundigheid en expertise, merkt Bouwunie op.  "Het is dus belangrijk om met een expert in zee te gaan.  Maar daar wringt in ons land momenteel het schoentje.  Iedereen kan zich een camera aanschaffen en thermografische analyses uitvoeren."

“Het is dringend tijd voor een wettelijk kader in België. Momenteel is er alleen een internationale erkenning voor thermografen (Level I, II, III) maar die is enkel gekend in de industrie en bij bedrijfstoepassingen, zegt Bart Janssens van de stuurgroep isolatie en luchtdichting van Bouwunie. "Een erkenning kan onder meer vermijden dat thermografische inspecties van gebouwen worden uitgevoerd met goedkope camera’s die daarvoor helemaal niet geschikt zijn. In dat geval zijn verkeerde conclusies namelijk onvermijdelijk."

Misbruik van thermografische beelden kan gemakkelijk, waarschuwt Bouwunie.  Zo kan de gebruiker op iedere thermografische camera het kleurenpalet zelf kiezen: van grijstinten over licht variërende kleurschakeringen tot felle kleurcontrasten. Heel wat mensen laten zich vaak afschrikken door de overweldigende aanwezigheid van een zogenaamde ‘slechte’ kleur terwijl de gebruikte kleuren op zich niks vertellen. Bovendien hebben weersomstandigheden een grote impact: zon, wind en vochtigheid beïnvloeden de resultaten. Zo zal een meting in volle zomer waarbij de temperatuur binnen en buiten ongeveer gelijk is, geen nuttige resultaten opleveren.

Een bericht u gebracht door: Bouwunie