Brexitupdate

Het kerstakkoord

Op 24 december 2020 werd uiteindelijk toch een handelsakkoord afgesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Op de valreep, want ondertussen is het VK op 31 december om 23u uit de EU gestapt en liep de transitieperiode af. 

Het akkoord, dat voorlopig is ingegaan, maar nog goedgekeurd moet worden door het Europees parlement, zorgt er voor dat de handel tussen het VK en de EU iets minder te lijden zal hebben onder de Brexit dan wanneer er geen akkoord zou zijn afgesloten.

Zo zorgt het akkoord er o.m. voor dat er geen invoerheffingen betaald moeten worden en dat er zo goed als geen quota's gelden voor producten. Douaneprocedures kunnen iets eenvoudiger verlopen en het akkoord waarborgt het gelijk speelveld voor Europese bedrijven op sociaal vlak, milieu vlak of op het vlak van staatssteun.

Maar het akkoord neemt natuurlijk niet weg dat heel wat zaken anders en helaas ook moeilijker zullen verlopen bij import uit of export naar het Verenigd Koninkrijk. U zal onder meer uw producten conform moeten laten verklaren door een Britse instelling vooraleer ze daar op de markt gebracht kunnen worden, u zal onderworpen worden aan douaneformaliteiten en (fyto)sanitaire controles, u zal de oorsprong van uw goederen moeten kunnen bewijzen om geen invoerheffingen te moeten betalen,..... 

Wij brengen u alvast  'up-to speed' via een webinar op 8 januari met experten van het Departement Buitenlandse zaken en FIT en via onze andere kanalen.

Meer over: Brexit